For en tid tilbake ble han selv utsatt for grov vold og knivstukket av 29-åringen som nå er siktet for å ha knivdrept Robin Andre Svendsen (29).

– Han oppsøkte meg. Det hadde med penger å gjøre. Gjerningsmannen virket veldig ustabil. Det ble et basketak inne i leiligheten, og jeg forsøkte å roe ham ned uten at det hjalp. Det var mye styr før jeg fikk ham ut.

Mannen forteller at han blødde mye som følge av kuttskadene han var påført med kniv.

– Ble fortalt at jeg var heldig

29-åringen forsvant da han fikk litt penger.

– Politiet kom til stedet og de karakteriserte det litt spøkefullt som en amerikansk «crime scene». Jeg ble kjørt til akuttmottaket der det ble konstatert flere knivstikk i hode, arm og i venstre side av overkroppen. De fryktet punktert lunge, men jeg ble fortalt at jeg hadde vært heldig, sier han.

Den 29 år gamle mannen, som nå er siktet for knivdrap, ble i fjor høst dømt for 10 forhold, blant annet grov vold med kniv, bæring av kniv på offentlig sted og trusler mot politiet ved bruk av kniv.

Denne gangen fikk han fengsel i ni måneder, hvor tre måneder var betinget.

– Ut ifra dommen slapp han altfor lett unna, sier knivofferet.

Domfelt 14 ganger

Den nå drapssiktede 29-åringen er domfelt totalt 14 ganger og ilagt bot 12 ganger.

– Jeg ble ikke overrasket da jeg hørte at han hadde vært involvert i en ny voldsepisode med kniv. Det er skremmende å tenke på at det kunne vært meg han drepte. Jeg kjenner han bare via andre, men personer som kjenner han godt fortalte meg at det bare var et tidsspørsmål før han drepte noen, eller selv ble drept. Det er trist å tenke på.

– Uten impulskontroll

– Min kjennskap til den siktede er at det er snakk om en person uten impulskontroll. Han har hatt problemer i mange år og jeg synes det er sterkt kritikkverdig at det offentlige ikke har fanget opp mannens situasjon og gitt relevant behandling.

Særlig kritiserer han oppfølgingstilbudet innen rus og psykiatri.

– Jeg mener hele systemet er altfor slapt. Innen tung psykiatri virker det som om det er for lite kunnskap og tilbud. Jeg tenker på korrekt medisinering, oppfølging og hjelp. Det bør være en bedre behandlingsplan når folk sitter inne. Fengsling aleine er ikke akkurat en kur for å hjelpe noen. Du blir kanskje bedre enn stund etterpå, men så er det ofte «påan» igjen.

– Høy risiko for gjentagelse

I en fengslingskjennelse fra 2016 om drapssiktede kommer det fram at psykolog Karl Yngvar Dale i mai 2014 la til grunn «høy risiko for gjentagelse av tidligere risikoscenarier, forutsatt at det ikke skjer vesentlige endringer i hans evne til å tøyle rusimpulser».

Deretter kommenterer retten en konkret voldsepisode i mai 2016:

– Voldsepisoden er alvorlig, men retten mener at hendelsen isolert sett, sammenholdt med hans livssituasjon ikke gir grunnlag for å konkludere med at det foreligger sterk grad av sannsynlighet for at siktede vil begå ny kriminalitet om han løslates nå.

Mannen som ble knivstukket mener det offentlige systemet må bli flinkere til å lese hele bildet, og se problemene rus og psykiatri sammensatt – ikke isolert.

– Det kan åpenbart stilles spørsmål

Den drapssiktede har blant annet fått tilbud på Vestmo behandlingssenter, vært i jobbtrening og gått gjennom Legeassistert rehabilitering (LAR).

29-åringens forsvarer, Reidar Andresen, sier til Sunnmørsposten at han uttaler seg på generelt grunnlag, og uavhengig av denne saken.

– Det kan åpenbart stilles spørsmål ved rehabilitering etter endt soning og for personer med dobbeltdiagnose (rus/psykiatri). Dette er et komplekst tema som det er vanskelig å gi enkle svar på, sier Reidar Andresen.