Alt om strømbruddet:

Massiv strømstans i Ålesundsområdet etter brann og røykutvikling

Hele Ålesund og flere nabokommuner mistet strømmen onsdag. Torsdag morgen var fortsatt kunder uten strøm.
Nyheter

Denne saka oppdateres fortløpende - se alle meldinger fra Mørenett nederst i saken

Siste nytt om strømstansen torsdag morgen: Alle strømkunder har fått tilbake strømmen. Mørenett ber kunder i området Blindheimsbreivika og Remvika begrense strømforbruket sitt torsdag.

Ved 9.30-tida opplyser divisjonssjef Peter W. Kirkebø i Mørenett at de ikke har hatt noen nye kjente strømutfall torsdag morgen.

– Situasjonen nå er at rundt 220 kunder er uten strøm og vi må ta i bruk aggregatet for å forsyne en del kunder der med strøm. Fram til vi har på plass et nytt aggregat vil disse få koblet ut strømmen sonevis, forteller han til Sunnmørsposten.

Det er ventet at aggregatet vil komme på plass i 11-12-tida. 

Natt til torsdag meldte Mørenett at de aller fleste strømkundene har fått tilbake strømmen, deriblant Blindheimstunnelen og de fleste i Blindheimsbreivika.

Både i Remvika, ved Spilka og hele Emblem/Flisnes-området er folk blir oppfordret til å redusere strømforbruket i løpet av natt til torsdag eller torsdag morgen.

(saka fortsetter under)

Måtte sende hjem nær 500 elever

Spjelkavik ungdomsskole måtte sende elevene tidlig hjem etter strømstans.

 

Moa strømløs i halvannen time – måtte sende kundene ut av senteret

– Etter cirka en time uten strøm hadde vi en udramatisk evakuering. Etter en time begynner backup-en for strøm på brannvarsling å gå tom, og da må vi evakuere senteret for kunder.


Ikke prioritert å undersøke årsak

Torsdag formiddag hadde ikke kraftselskapet prioritert å undersøke nærmere hva som er årsaken til alle strømproblemene.

– Vi er i gang med å se på årsaken, men fordi vi ikke har stabil strømforsyning til alle, må vi komme tilbake til det seinere i dag, sier Kirkebø.

– For folk som ikke har andre oppvarmingsmuligheter enn strøm, kan det blir kritisk med temperaturer som i dag. Har dere fått henvendelser som går på dette?

– Nå har alle delvis fått strømmen tilbake og vi har ikke hørt direkte fra noen som har hatt slike utfordringer. Vi varslet også kommunen, slik at de var kjent med hvor lenge folk kunne bli uten strøm og eventuelt kunne sette i gang et apparat på dette, sier Kirkebø.

Se alle meldingene fra Mørenett lenger nede i denne saken.

Oppdateringer fra onsdag:

Ålesund, Sula og Giske kommune mistet onsdag klokka 10.45 strømmen. Også deler av Skodje var berørt.

Samtidig rykket nødetatene ut til en kraftig brann i en koblingsstasjon i Blindheimsbreivika, og til røykutvikling ved Holen trafostasjon.

Brannen i Blindheimsbreivika er slukket. Brannvesenet har også tatt seg inn i trafostasjonen.

Utover onsdag ettermiddag har Mørenett jobbet med å få tilbake strømmen i ulike områder. Giske og mesteparten av Sula fikk tilbake strømmen raskt, det samme gjorde Ålesund sentrum.

Utover ettermiddagen har stadig flere områder fått strømmen tilbake, men i indre bydel har mange vært uten strøm i mange timer.
 

Status onsdag kveld:

Siste melding fra Mørenett - sendt ut 21.30 onsdag kveld - er at strekningen fra Remvika til Blindheimsbreivik fortsatt er strømløs.

To aggregat vil bli kjørt ut, men det vil være strømløst noen timer til, melder Mørenett.

Generelt sett har det vist seg å være vanskelig å få tilbake strømmen i indre bydel. Først klokken 21.01 ble det meldt at strømmen var tilbake på Skåthaugen.

– Flere uheldige hendelser

Da Sunnmørsposten snakket med Peter Kirkebø i Mørenett i 16-tida, var han forsiktig med å uttale seg om årsaken til strømbruddene som har rammet Sunnmøre onsdag.

– Vi har konsentrert oss om å få på plass strømmen først. Men det er klart at dette her handler om flere uheldige hendelser på en gang. I tillegg er det kaldt og mye belastning på nettet om dagen, sier Kirkebø.

Siden strømnettet fortsatt er sårbart, oppmoder Mørenett folk om å holde igjen unødvendig strømbruk i alle fall ut kvelden og tidlig torsdag. Spesifikt gjelder dette området Emblem/Flisnes, melder Mørenett på sine egne hjemmesider.

Her er alle meldingene fra Mørenett sin hjemmeside:

Kl. 11.33: Alle har fått strømforsyningen tilbake etter strømbruddet i går. På grunn av sårbar strømforsyning ber vi om at kunder i området Blindheimsbreivika og Remvika begrenser strømforbruket sitt i dag.
Kl 10.55: Utkobling av Remvika og Myrabakken for tilkobling av enda ett aggregat. Det blir strømløst i ca en time, frem til kl. 12.00.
09.15: Enda et aggregat vil bli kjørt ut i området Remvika/Blindheimsbreivika. Dette er på plass mellom kl. 11.00 og kl. 12.00 og sikrer en mer stabil strømforsyning.
05:40 Blindheimstunnelen har fått strømmen tilbake. Kunder i Remvika blir sonevis utkoblet inntil forbruket blir lavere.
04:00 På grunn av høyt forbruk får vi ikke koblet inn alle kunder i Remvika. Vi ber derfor alle kunder i Ramvika og Spilka om å redusere forbruket sitt mest mulig slik at alle kan få strømmen tilbake. Dette gjelder inntil videre.  På grunn av sårbar strømforsyning ber vi om at kunder i området Emblem/Flisnes begrenser strømforbruket sitt i kveld og i morgen.
03:00 Noen kunder i Remvika mangler strøm. Blindheimstunnelen er også uten strøm. Det forventes at alt er tilbake før kl. 06:00
00:47 Då skal kundene i Blindheimsbreivika ha fått tilbake strømmen.
00:15 Vi driver no å kobler inn kunder i Blindheimsbreivika, vi har kapasitetsproblemer i dette området. Så vi håper folk som får igjen strømmen i Blindheimsbreivika no rundt midnatt kan begrense strømforbruket slik vi får kobla inn igjen alle kunder.
Kl. 21.30: Strekningen fra Remvika til Blindheimsbreivik er fortsatt strømløs. To aggregat vil bli kjørt ut, men det vil være strømløst noen timer til.
Kl. 21.01: Skåthaugen har fått strømmen tilbake.
Kl. 18.35: Skåthaugen og strekningen fra Myrabakken til Blindheim vil få tilbake strømmen i løpet av kvelden, noe nærmere tidspunkt er vanskelig å estimere.
Kl. 17.33: Skoghaug til Myrabakken har fått strømmen tilbake. Ny feil påvist på kabel mellom Myrabakken og Remvika. Aggregat vil bli kjørt ut. 
Kl. 17.05: Liljedal, Gjerde og Turheisa har fått tilbake strømmen.
Kl. 16.35: Området rundt Plantasjen og Jula har fått tilbake strømmen. 
Kl. 16.30: Området rundt Turheisa, Gjerdevegen, Skoghaug, Liljedal, Skåthaugen og strekningen fra Spjelkavik, Myrabakken, Remvika til Blindheimsbreivika er fortsatt strømløs. 
Kl. 16.22: Strekningen Emblem til Magerholm har fått tilbake strømmen.
Kl. 16.13: Mesteparten av Spjelkavik sentrum har fått tilbake strømmen.
Kl. 15.52: Humla, Blindheim, Flisnes og Emblem er strømløse. 
Kl. 15.45: Fremmerholen har fått tilbake strømmen. 
Kl. 15.08: Emblem ar fått tilbake strømmen. Fortsatt strømløst fra Nedregotten/Emblem barneskole til Magerholm og Hesseberg. Her vil det bli kjørt ut aggregat. 
Kl. 14.50: Flisnes har fått tilbake strømmen. 
Kl. 14.40: Spjelkavika, Fremmerholen, deler av Blindheim, Flisnes og Emblem er fortsatt strømløse. 
Kl. 14:40: Brusdalen, Breivika og Olsvika har fått strømmen tilbake. 
Kl. 14.00: Flisnes og Emblem har forhåpentligvis strømmen tilbake ca kl. 14.30. 
Kl. 13.19: Arbeidet med å legge en provisorisk kabel for å forsyne Skåthaugen med strøm er i gang. Det er estimert at arbeidet er ferdig ca kl. 19.00 i kveld. 
Kl. 12.30: Moa kjøpesenter har fått tilbake strømmen. 
Kl. 12.28: Ramsvik, Eikenos og Hatlehol har fått tilbake strømmen. 
Kl. 12.23: Strekningen fra Shell Vegsund til Ødegård karosseri har fått strømmen tilbake. 
Kl. 11.59: Deler av Moa har fått strømmen tilbake. 
Kl. 11.52: Åse, Gåseid og Lerstad har fått tilbake strømmen. 
Kl. 11:40 Fekk den delen av Ellingsøya som var ute tilbake strømmen. Mørkeset i Skodje fikk også strømmen tilbake. Brusdalen er fortsatt strømløs. 
Kl. 11.38: Humla har fått tilbake strømmen. 
Kl. 10.55: Giske og mesteparten av Sula har fått tilbake strømmen. Ålesund sentrum har også fått tilbake strømmen. Feil trolig i Holen transformatorstasjon. 
Kl. 10.45: Hele Ålesund, Sula og Giske er strømløst. Samt Brusdalen til Digernesskiftet. 
Kl. 10.35: Utfall i området Vegsund/Myrland/Blindheim/Humla. Omkobling av høyspentnettet pågår.

Kilde: Mørenett

Politiet rykket onsdag også ut på brann i en bygning på Blindheim. Det skal være røykutvikling i en trafokiosk i Blindheimsbreivika.

Brann i et næringsbygg på Blindheim og i Holen trafostasjon

Nødetatene rykket onsdag ut til to branner.


Brann og røykutvikling

Samtidig som strømmen forsvant like før klokka 11 onsdag, rykket brannvesenet ut til to ulike branner. Den ene brannen var i Triangelbygget på Blindheim.

Samtidig ble det meldt om røykutvikling i Holen trafostasjon i Breivika.

LES MER: Brann også i trafokiosk i Blindheimsbreivika


– Vi har en større feil i Holen transformatorstasjon, fikk Sunnmørsposten opplyst fra Mørenett.

– Vi har foreløpig ikke funnet årsaken til strømstansen. Vi konsentrerer oss om å få tilbake strømmen før vi vil evaluere og se nærmere på årsak, sier divisjonssjef Peter W. Kirkebø i Mørenett.

– I Holen har røykutvikling gjort at vi har hatt problemermed å komme oss inn for å få oversikt. I Blindheimsvika har det værten kraftig brann i en koblingsstasjon.

Brann: Brann i Triangelbygget på Blindheim.   Foto: Nils Harald Ånstad

Kyrkjebø i Mørenett vet foreløpig ikke om det er sammenheng mellom de to brannhendelsene og strømbruddet.

– Det er ting vi må se på når vi nå får igjen strømmen og skal se nærmere på årsakene.

Røyk fra bakken

Holen transformatorstasjon ligger i Holen ved hovedadministrasjonen til Tafjord Kraft.

Sunnmørspostens fotograf på stedet fikk opplyst at det skal ha vært en kortslutning i kabler i forbindelse med eller tilknytning til trafostasjonen.

Det kom røyk fra bakken der kablene går.

Røyk Røyk fra bakken der kablene ligger ved Holen trafostasjon.  Foto: Staale Wattø

Ingen personer skal være skadet.

– Ikke Tafjord

– Du må ringe Mørenett for å få svar på spørsmål om utfallet. Det er de som har ansvaret, sier Kari Løken i Tafjord.

Kari Løken i Tafjord avviser at brannen har noe med Tafjord å gjøre. Heller ikke strømstansen har noe med Tafjord å gjøre. Det er Mørenett som netteier, forteller Løken.