Tore Hovstein er fungerende leder på avsnittet for organisert kriminalitet ved politihuset i Ålesund.

For to år siden hadde de ti dedikerte etterforskere som jobbet med narkotika. Nå er de sju. Fra 1. april er de seks.

– Det er ofte vi tenker at det bare er flaks at det ikke skjer flere narkotikarelaterte drap i Ålesund. Når skjer det neste? spør Hovstein.

Utenlandske bakmenn

Politiet har fått velfortjent skryt for avdekkingen av seksuelle overgrep mot barn. Dette arbeidet krever mye ressurser, og politiet lokalt har vært nødt til å nedprioritere arbeidet med narkotika-problemet som har eskalert.

– Vi har lite å spille på. Vi er redd for hvordan den generelle narkosituasjonen har utvikla seg de siste årene. Utenlandske bakmenn kommer til distriktet, organiserer seg og selger fritt i vårt lille samfunn. Dette er en profittbransje hvor et menneskeliv betyr lite. De er kyniske og terskelen for bruk av vold er lav.

Grov vold

Lederen for krimgruppa sier de må få tilført flere spesialetterforskere og en dedikert jurist for å kunne gjenerobre kontroll på miljøet.

– Hvis vi hadde fått flere ressurser kunne vi tatt bakmennene. Da hadde mengden stoff, truslene, voldsbruken og brutaliteten gått ned, mener Hovstein.

– Vi har pulsen på miljøet og hører litt. Det er utstrakt bruk av grov vold. Jeg har tenkt at «her var det flaks at dette ikke endte med drap». Mange går rundt med kniv og slag-gjenstander for å forsvare seg. Skylder du penger, eller har mye stoff, hardner det til. Frykten er så stor for bakmenn at ingen tør å stå fram. Hadde vi fått flere stillinger, så kunne vi tatt disse. Da hadde vi fått ned mengden, og vi hadde vært tilbake til situasjonen før de organiserte kriminelle etablerte seg her. På den tiden reiste folk til Oslo for å kjøpe. I dag er det et kynisk system, sier Hovstein.

Nye metoder

Bakmennene utvikler stadig nye metoder. Innsamling av bevis via spaning, kartlegging, undersøking og andre metoder tar mye tid – ofte mer enn politiet i Ålesund har, ifølge Hovstein.

– Et annet problem er at politiet har lite ressurser til å beskytte folk. Skal du anmelde i et sånt miljø trenger du beskyttelse. Det er så kynisk. Voldsbruken er hekta på narkogjeld. Kan ikke den som har kjøpt gjøre opp, går de på familier til vedkommende. Vi har sett flere tilfeller av utpressing mot familier, forteller Hovstein.

Holder seg unna folk flest

Org. krim-lederen mener bakmennene er mest kynisk, men:

– Når mannen på toppen skal ha pengene sine, så presses det på nedover i rekka. Da gjør alle det de må for å få inn pengene. Hadde vi fått ressurser til å ta bakmennene, så hadde vi fått bort den mest alvorlige bruken av trusler og vold.

Den vanlige mannen i gata har imidlertid generelt lite å frykte, ifølge politiet. Miljøene vil helst holde ting lukket og internt for å unngå ordensmakten.