Det var høy temperatur og harde ord som falt sist kommunen inviterte til folkemøte for å fortelle om det planlagte kloakkrenseanlegget på Kvasneset. Etter møtet har ikke engasjementet blitt noe mindre, og det har blitt mobilisert på ulike måter mot planene om felles kloakkrenseanlegg for Ålesund og Sula.

Fagfolk

Mandag kveld skal fagfolket komme til orde, og møtet innledes med folk fra miljøvernavdelinga hos fylkesmannen, mens representanter fra Norconsult vil orientere om det forprosjektet for anlegget som de har laget.

Luft og vann

Beboerne på Kvasneset har vært bekymra både for lukt fra anlegget og ikke minst for at utslipp fra 70.000 innbyggere vil være skadelig for Storfjorden.

Når det gjelder utslipp til luft, har kommunen invitert dr. ing Knut Wiik fra firmaet  Purenvito som leverer løsninger som skal håndtere industrielle utslipp til luft. Wiik vil orientere om utslipp fra renseanlegg, og om ei foreløpig analyse for et eventuelt anlegg på Kvasneset.

Jarle Molvær har lang erfaring med kartlegginger og resepientvurderinger av fjorder. I sin innledning vil han ta utgangsunkt i rapportene som er utarbeidet i forbindelse med planlegginga av nytt anlegg. I invitasjonen til møtet står det at innlegget tar sikte på å gi grunnlag for å forstå de faglige vurderingene som er gjort i valg av resipient.

Stiller spørsmål

Beboerne på Kvasneset hevdet etter det forrige folkemøtet at de ikke fikk svar på de spørsmålene de stilte, og at de ikke nøyde seg med å "stole på fagfolket". Så vil det vise seg om de samme fagfolkene har svar på de spørsmålene beboerne har i kveld. De skal i hvert fall få anledning til å stille spørsmål etter de ulike orienteringene. Ordfører og folk fra administrasjonen vil også svare på spørsmål om den videre behandlinga av saken politisk.

Beboerne på Kvasneset ønsker ikke et kloakkrenseanlegg i bygda. Her er noen av dem der runnelinnslaget til fjellhallen vil ligge. Arkivfoto: Marius Simensen