Dette sier divisjonsdirektør Peter Kirkebø i Mørenett til Sunnmørsposten mandag ettermiddag. Han forteller at man snakker om den alvorligste type strømutfall på kanskje 20 år for Mørenett. Det inkluderer også Tafjord og Tussa, som fusjonerte til Mørenett.

– Vi har diskutert det, og ingen kan komme på en lignende situasjon som denne, forteller Kirkebø. Både han og en stor mannskapsstyrke har arbeidet kontinuerlig med å gjenopprette vanlig strømtilførsel i forsyningsområdet siste dagene.

22.000 volt i flere sekunder

Kjempesikring sviktet teknisk

– Har dere funnet den eksakte årsaka til kortslutninga?

– Det har vi. Det er en enkeltkomponent i trafoen som skulle kutta strømmen bortimot momentant da feilen ute på nettet oppsto.

– Dette skjedde ikke, komponenten sviktet og strømmen ble ikke brutt før etter flere sekunder. Dette er mer en nok til å gi omfattende skader på både kabler og utstyr grunnet den høye strømstyrken som aldri skulle gått ut, forklarer Peter Kirkebø.

– Så her snakker vi ikke akkurat ei lita skrusikring som du kan holde i hånda?

– Nei på ingen måte, dette er kraftige saker – både i omfang og vekt. Men den sviktet altså. Den er nå til gransking, og Mørenett er i diskusjoner med leverandøren, opplyser Kirkebø.

– Snakker vi om en vanlig og mye brukt komponent?

Kjempedyrt å helgardere

– Vil du si dette er en type feil det er umulig å gardere seg mot?

– Det er i seg selv bortimot umulig å gi en komplett feilgaranti på teknisk utstyr.

– Dermed er det heller ikke mulig å gi hundre prosent garanti på strømleveranse. Eller det vil si, med doble parallelle nettsystemer vil vi kunne nærme oss en slik garanti. Men for dem som mener nettleia er høy i dag, er det bare å doble med ett eller anna høyt forholdstall, insinuerer divisjonsdirektøren. Han sier seg ellers glad for hvor tålmodige folk har vært med situasjonen. Også flere av dem som har lidt størst materielle og tekniske tap.

– Det er jo slik etter hvert at strømbrudd er sjeldnere og mer kortvarige enn før. – Dette fører i sin tur til at mange har knappere beredskap når det først skjer. Stadig flere har jo for eksempel ingen muligheter for vedfyring.

Noen sikrer seg med aggregat

– Hva tenker du om dette?

– Jeg tenker mellom anna at den som virkelig vil sikre seg selv og boligen, eller forretningsdrift av ulikt slag, må ordne seg med aggregat. Og ikke minst lære seg å bruke dette.

– Bønder og datafolk var jo tidlig ute med å sikre seg for egen maskin, påpeker Kirkebø. Nå ser han og Mørenett fram mot en omfattende jobb med å grave seg ned og teste kabler. Arbeidet er omfattende og millionene vil rulle også her. Men abonnentene vil beholde strømmen gjennom prosessen.

Røykutviklinga fra brannen i trafostasjon var kraftig. Foto: Nils Harald Aanstad
Peter Kirkebø i Mørenett. Arkivfoto: Knut Arne Aarset Foto: Knut Arne Aarset
Brannmannskap i arbeid med slokking av laus ild i trafostasjonen. Foto: Jan Ove Steffensen