Ålesund:

Båtfører i Tyskholmen-ulykka tiltalt for uaktsomt drap

En person omkom i ulykka på Tyskholmen i oktober i fjor. Nå er båtfører tiltalt for uaktsomt drap.

Fritidsbåten traff Tyskholmen (se merker i berget til venstre) og ble funnet seinere i Breisundet, sør for Hessa.  Foto: Staale Wattø

Bakgrunn
  • Natt til søndag 22. oktober, etter alt å dømme en gang mellom midnatt og klokka 00.30, treffer en fritidsbåt Tyskholmen i Ålesund.
  • De tre mennene i 40-åra som er om bord, havner alle i sjøen. To av dem kommer seg i land på holmene. Den tredje, 47-årige Ronny Røbekkk fra Ålesund, blir søndag formiddag funnet omkommet i vannet.
  • I etterkant har det kommet fram at en nødtelefon klokka 00.23 med varsel om ei mulig båtulykke i området, ikke resulterte i at politiet aksjonerte. Dette har politiet beklaga og sagt de tar sjølkritikk på.
  • En redningsaksjon blei først iverksatt etter ei melding ved 08.30-tida om at en fritidsbåt var observert gående i ring på Hessafjorden - og rundt 30 minutter seinere om at det var observert personer på land i Tyskholmen-området som ropte om hjelp.
  • Spesialenheten for politisaker har undersøkt om politiet i Møre og Romsdal gjorde noe straffbart i forbindelse med at de ikke aksjonerte etter nødsamtalen.
  • 8. mars konkluderer Spesialenheten med at en operatør brøt tjenesteplikten for operatører, men at bruddet ikke var grovt. Saken ble derfor henlagt.
  • Føreren av båten er tiltalt for uaktsomt drap etter hendelsen. Ifølge politiet var båtføreren uoppmerksom, manglet lys og kjørte i for stor hastighet. Mannen erkjenner straffskyld etter tiltalen.
Nyheter

Ulykka skjedde natt til 22. oktober i fjor høst. En båt med tre personer om bord gikk fra Vegsund mot Ålesund sentrum. I mørket traff båten Tyskholmen og Ronny Røbekk (47) omkom.

Tirsdag ble det kjent at en mann i midten av 40-årene tiltalt for uaktsomt drap etter båtturen. Han må også svare for uaktsom navigering. Det var TV2 som meldte dette først.

– Tiltalen er i stor grad basert på tiltaltes egen forklaring, som da støttes opp av det som er gjort av tekniske undersøkelser, sier politiinspektør Yngve Skovly til Sunnmørsposten.

Tyskholmen-ulykka: Alt om ulykka her.

– Høy fart

Ifølge politiet var båtføreren uoppmerksom, manglet lys og kjørte i for stor hastighet.

– Tiltalte har forklart at han kjørte fort, noe som støttes av undersøkelser av båten. I tillegg har han erkjent å ha vært uoppmerksom. I tillegg hadde ikke den omkomne redningsvest på seg. I sammenheng med utfallet, mente vi det var grunnlag for å ta ut tiltale for uaktsomt drap, sier Skovly.

Ikke tiltalt for promillekjøring

Mannen har erkjent å ha drukket alkohol, men basert på at det tok lang tid før ulykken ble oppdaget er det ikke påvist promille. Skovly sier at den samla bevisførselen har gjort at politiet ikke kan konkludere med ulovlig høy promille, og det er ikke tatt ut tiltale på promillekjøring.

– Han har erkjent å ha nytt alkohol, men når vi ser på hans egen forklaring, kontoutskrifter og vitneforklaringer har vi ikke noe grunnlag for å si at han hadde ulovlig høy promille da båten ble ført, sier Skovly.

Hendelsesforløpet Båten traff land på Tyskholmen en gang mellom klokka 12 og 01 natt til søndag. Den omkomne ble funnet ved Karuseren noen meter unna. De to overlevende ble plukket opp på nordsida av Hundsvær søndag morgen. Daycruiseren de tre kjørte ble funnet ved Sævollen på Hessa. Kreditering: Foto: Staale Wattø/Roger Engvik


Informert om tiltalen

Les alle Sunnmørspostens saker om Tyskholmen-ulykka.

Tiltalen er ikke sendt til retten ennå, og det er ikke satt noen dato for når saka skal opp. Mannen er informert om tiltalen via sin forsvarer, sier Skovly.

Advokat Erling Flisnes forsvarer den drapstiltalte mannen.

– Min klient er gjort kjent med tiltalebeslutningen og vi skal drøfte den nærmere på et senere tidspunkt Foreløpig har han ikke tatt stilling til tiltalen og spørsmålet om straffskyld, sier Flisnes til TV 2.

Tyskholmen-ulykka

– Kunne Ronny ha vært berga?

Foreldrene Kari og Kai Røbekk med kritikk av politiet etter sønnens død i båtulykka på Tyskholmen.


Etterforsker politiet

I etterkant av ulykka har politiet fått kritikk for at de ikke aksjonerte natta ulykka skjedde, til tross for at det blei ringt inn en nødsamtale om en mulig båtulykke i området.

Først søndag morgen blei det satt i gang en redningsaksjon, da det først blei meldt om en båt som gikk i ring i Hessafjorden, og litt etter om personer som ropte om hjelp fra Tyskholmen-området.

Spesialenheten for politisaker satte i høst i gang undersøkelser for å finne ut om politeit i Møre og Romsdal gjorde noe straffbart i forbindelse med at de ikke aksjonerte. Spesialenheten har foreløpig ikke konkludert i saka.

14 har omkommet i fylket så langt i år:

Møre og Romsdal har hatt flest drukningsulykker

Så langt i år har 92 mennesker druknet i Norge. I November omkom fire menn, to kvinner og ett barn.

Politimesteren om dødsulykka:

– Jeg tror folk skjønner at også politifolk kan gjøre feil

– Jeg tror vanlige folk, på lik linje med meg, skjønner at også politifolk kan gjøre feil.