Mandag kveld inviterte Sula kommune til informasjonsmøte om det planlagte kloakkrenseanlegget på Kvasneset. Rundt hundre mennesker hadde funne vegen til amfiet på ungdomsskolen der også en rekke fagfolk var invitert. Blant disse var Knut Wiig som jobber i et firma som har spesialisert seg på å håndtere utslipp til luft fra renseanlegg. Han mente at det ikke var noen grunn til å frykte luktplager på Kvasneset.

– Men det forutsetter at en rekke detaljer er på plass. Blant annet må lasting av slam skje inne i anlegget bak lukka porter. Er alt på plass, ser jeg ingen grunn til å bekymre seg for lukt med normal drift, sa Wiik.

Godt fjell

Folk fra Norconsult orienterte om forprosjektet, og her fikk forsamlinga også høre om ulike rensemetoder og om de geologiske forholdene i fjellet der renseanlegget skal ligge.

– Vi har gode erfaringer med å bygge tunneler i den typen fjell som finnes på Kvasneset, sa ingeniørgeolog Torgeir Sandøy.

Men Sandøy presiserte at det må gjøres nærmere undersøkelser av fjellet før man begynner å sprenge ut den store hallen.

Storfjorden tåler det

Faren for å forurense Storfjorden har også vært et hett tema i debatten om kloakkrenseanlegget.

På møtet brukte Jarle Molvær god tid på å legge fram data som han mener viser at Storfjorden ikke vil ta skade av utslippet fra Kvasneset. Molvær har et langt yrkesliv bak seg som forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), og han har også vært delaktig i tre store undersøkelser av tilstanden i Borgundfjorden.

– Mine konklusjoner er basert på fakta som er tilgjengelige nå, men vi trenger flere strømanalyser, slo Molvær fast.

Etter ekspertene var det beboernes tur, og Silje Aarflot og Bjørn Inge Furuli trakk fram en rekke forhold som må være avklart før politikerne i Sula tar en beslutning. De viste til luktproblemer fra lignende anlegg, usikkerhet både om økonomi, fjellkvalitet, strømforhold i fjorden og trafikkproblemer i Veibustkrysset.

– Denne saka må ikke avgjøres på sviktende grunnlag. Vi må ha alle fakta på bordet, slo de to fast.

Storfjorden tåler dette, slo Jarle Molvær fast. Foto: Nils Harald Ånstad