Det har vært mye tørt og kaldt vær i det siste. Som følge av det viser målestasjonen i Posthuskrysset i Ålesund sentrum høg luftforurensning tirsdag formiddag. Sammen med Trondheim hadde Ålesund ved tolv-tida verst luftkvalitet i landet. Høg forurensning vil si betydelig helserisiko, og kan ramme astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt alvorlige hjerte- og karsykdommer.

Barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjerte- og kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Verst i landet: Ålesund hadde i tolv-tiden tirsdag den verste luftkvaliteten i landet, sammen med Trondheim. Foto: Skjermdump: luftkvalitet.info

Du kan sjekke luftkvaliteten selv her.

Piggdekk

Ifølge tall fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) brukte 50 prosent av bilistene i Ålesund fortsatt piggdekk i 2017. Seniorforsker Dag Tønnesen ved NILU tror piggdekk kan være årsaken. Han tror også nattefrosten kan være årsaken til at svevestøvtoppen kommer etter morgenrushet.

– Nattefrosten legger et rim på vegen som gjør vegen våt når den tiner under morgenrushet. Trafikken resten av dagen tørker vegen som igjen fører til at svevestøvet kommer opp i lufta, forteller han.

Spesiell vinter

Fagleder for trafikk og miljø i Ålesund kommune, Mirza Begic, forteller at den spesielle vinteren har mye av skylden for svevestøvet. Han nevner spesielt et værfenomen som kalles for «termalinversjon», noe som betyr at lufta nede ved bakken er kaldere enn lufta lenger oppe.

– Dette gjør det mye vanskeligere å fjerne støv og forurensning, siden alt stopper, sier han.

Han forteller også at Ålesund bare har noen få dager i året med høg luftforurensning.

– I fjor hadde vi bare to dager med for høg forurensning av lufta, mens landsgjennomsnittet låg på sju. Det er vi veldig fornøyd med. Samtidig vil vi gjøre vårt beste for at det blir så lite forurensning som mulig.