– Det som har kommet fram i avisene skraper bare litt i overflaten, sier lederen for Ålesund fengsel.

Etter drapet på Brunholmen har flere brutale historier om et stadig tøffere rusmiljø kommet fram i media. For de ansatte i fengselet er ikke det som kommer fram noe nytt. De kjenner igjen beskrivelsene.

Har narkogjeld på utsiden

Dette miljøet møter mange innsatte igjen så snart de er ferdige med soning.

– Miljøet ute møter de som har sonet. Man har bare vært borte for en periode, men man har ikke slutta å være i miljøet selv om man har vært i fengsel. Dette gjelder for alle innsatte. Narkogjeld du har på utsiden forsvinner ikke bare fordi du kommer i fengsel, sier Johansen.

Vegen tilbake til miljøet blir kort for mange.

Vil ha rusbehandling bak murene

Nylig tok fengselslederen imot politikerne i Helse- og velferdskomiteen i Ålesund for å orientere dem om fengselssituasjonen. Med Brunholmen-drapet som bakteppe – det siste i rekka de siste åra som har vært knytta til rusmiljøet – blei dette en del av diskusjonen på mandagens møte.

– Miljøet er knalltøft der ute, og det slutter ikke selv om de kommer hit. Det er en utfordring, sier verksbetjent Tore Hareide, som sammen med Johansen viste politikerne rundt i det 152 år gamle bygget i Ålesund sentrum som fremdeles fungerer som Sunnmøres eineste fengsel.

Omvisning: Politikere i helse- og velferdsutvalget får omvisning i fengselets snekkerverksted av Tore Hareide. Foto: Sofie Svanes Flem

Atter en gang fikk politikerne høre om behovet om et nytt soningssenter på Digernes. Her er tanken blant anna å etablere egen avdeling med rusbehandling i fengselet.

Høysikkerhetsfengsel

Mange tror at det bare småkriminelle som soner her. Men Ålesund fengsel er et høysikkerhetsfengsel med krevende innsatte, forteller Johansen. Det gamle bygget gjør det utfordrende å gjennomføre en moderne straffegjennomføring, mener han.

– I en moderne straffegjennomføring skal du ikke bli løslatt rett fra et høysikkerhetsfengsel, men gå gradene fra høyt sikkerhetsnivå, lavere sikkerhetsnivå og til slutt en utslusning til samfunnet via for eksempel fotlenkesoning. Et nytt soningssenter hadde hjulpet oss og innsatte på god veg til en bedre framtid, sier Johansen.

Utsikt: – Det er jo fint å kunne se ut, men det betyr de ute også kan se inn, sier verksbetjent Tore Hareide, som kaller fengselet i sentrum et sikkerhetsmessig mareritt. Foto: Sofie Svanes Flem

De ansatte i fengselet må nok smøre seg med tålmodighet. Justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at regjeringa vil vente til konsekvensutredninga som skal se på fengselsstrukturen på Vestlandet er klar. Men fremdeles lever håpet om prosjektmidler når revidert nasjonalbudsjett skal legges fram i mai.