Parolen som fakkeltoget i Ålesund samlet seg bak i år lød: #Metoo - fra taushet til kvinnekamp.

Marius Waksvik dro rett fra Lille Storting på Fagerlia, der han har fyllt rollen som partileder i Ap denne uka, til 8. mars-arrangementet med fakkeltog fra Rådhusplassen til Teaterfabrikken.

Han møtte opp sammen med kameratene Daniel Sørnes Myklebust, som går på Borgund, og Lars Helland som går på Akademiet.

— Likestilling er noe både gutter og jenter på vår alder er opptatte av. Jeg vil si det er en selvfølge å bry seg om det, sier Daniel.

— Å jobbe med politikk på Lille Storting har inspirert meg til å bli mer politisk engasjert, og det føles veldig naturlig å gå rett til en markering av Kvinnedagen, sier Marius.

Grumset under overflaten

— Hva er likestilling for dere?

— Like muligheter for begge kjønn. Så har jo alle Metoo-sakene synliggjort at det fortsatt er mye som må ryddes opp under overflaten, med skjult trakassering og forskjeller i hva kvinner og menn har vært nødt til å tåle. Mye av det som har kommet fram har overrasket unge i vår generasjon, tror Marius.

— Vil dere som er unge i dag bli bedre på likestilling enn voksengenerasjonen?

— Alle nye generasjoner skal bli bedre enn den forrige, så reell likestilling for alle er noe vi må få til,  sier Lars.

Kvinnedagen er viktig

De er også opptatte av hvordan kvinner i andre deler av verden har det.

— Det er opprørende å vokse opp og se hvor kvinneundertrykkende mange regimer er. Jeg vil kalle det barbarisk, sier Daniel.

— Sånn sett ligger Norge langt framme. Men hvis vi skal kunne påvirke andre samfunn i en mer likestilt retning, må vi rydde opp i forskjellsbehandlingen også her. Så kvinnedagen er viktig, sier guttene.

Den usynlige diskrimineringen

Søstrene Kathrine og Karoline Flåte møtte også opp for å støtte opp om 8. mars i Ålesund, med det første fakkeltoget i byen på mange år. Begge har bodd i utlandet i flere år. Kathrine har nettopp flyttet hjem igjen fra Nepal:

— Diskriminering av kvinner kan være veldig synlig i andre land. I Norge er den usynlig til vi velger å se, sier hun.

— Det er viktig å være med på 8. mars-arrangementet og markere at det fortsatt er et stykke igjen før vi har reell likestilling i Norge. Det er fortsatt flest menn i lederstillinger. Metoo-kampanjen har synliggjort omfanget av både voldtekter og seksuell trakassering, og hetsingen av kvinner i den offentlige debatten viser at kvinner i mange sammenhenger ikke har full ytringsfrihet. Vi trenger å få flere menn til å engasjere seg, sier Kathrine.

Metoo engasjerer

Søsteren Karoline tror kvinnedagen i år oppleves som relevant for alle:

— Det er ikke bare «hardcore» kvinneforkjempere som engasjerer seg i kvinnesaker i dag. Metoo har vært en øyeåpner for veldig mange. Vi har venner som aldri før har brydd seg om 8. mars, men som i år er engasjert. Ser vi forbi alle de lovfestede rettighetene vi har, forteller alle hverdagserfaringene som kvinner nå deler, at Norge fortsatt har et godt stykke igjen å gå, sier hun.

Noen har gått foran

—  Ingenting skjer av seg selv, påpekte Åse Karin Ask Bakke i sin appell på Rådhusplassen. Hun er varaordfører i Sandøy og fylkessekretær i AUF.

Martine Aurdal kalte kvinnedagen både en festdag, for å feire kvinnene som har gått foran, og en kampdag for sakene som fortsatt gjenstår:

— 14 prosent av kvinner mellom 18 og 24 år har opplevd seksuell trakassering på arbeidsplassen i løpet av det siste året.

De unge tør

Aurdal er ikke er overrasket over omfanget av sakene som har kommet fram med Metoo-kampanjen;

— Men jeg er overrasket over alvoret anklagene blir møtt med, og det er helt nytt at det får konsekvenser. Jeg er positivt overraska over at unge jenter ikke finner seg i å bli tråkka på, slik mange av oss eldre har lært å leve med. Jeg er stolt av ungdommen, sa Aurdal, og la til:

— Endelig kan vi snakke om kultur. Fordi vi kan stemme, fordi vi tjener egne penger og fordi vi har barnehageplass, takket være noen som gikk foran. Vi feirer deres seire i dag.

Foredrag og fellesskap

8. mars-feiringen fortsatte på Teaterfabrikken der Martine Aurdal var gjest sammen med Marit Følsvik Svindseth, professor i psykisk helse ved NTNU. Anita Walderhaug og Bjørnar Myhr ga musikalsk påfyll.