Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Møre og Romsdal, Kaspara Nesseth Tørlen, har nettopp fått rapporten på bordet som viser tallenes klare tale.

– Dette er ikke rekrutterende, fastslår hun overfor Sunnmørsposten. Spesielt ikke med tanke på den lave andelen menn i yrket.

Les også: Men for Benjamin (23) er sjukepleierutdanning tingen

14 prosent er menn

Ved NTNU i Ålesund var 14 prosent av sjukepleierstudentene i 2017 menn. (Se grafikk til høyre).

– Vi er ikke kommet mye lenger enn da jeg tok sjukepleierutdanninga i 1980. Da var vi to gutter på 20 jenter. Siden da har andelen mannlige studenter ligget like under 10 prosent på landsbasis, opplyser Tørlen.

– Drahjelp fra arbeidsgiver

Sjukepleierforbundet mener det er viktig å ha fokus på at dette er et interessant yrke, og at her er karrieremuligheter.

– Men så lenge det bare er deltidsjobber å få tak i, er det ikke rekrutterende. Vi må få drahjelp fra arbeidsgiver. Det må lyses ut hele stillinger.

Tørlen forteller at sjukepleierforbundet har jobbet mye med rekruttering til yrket. Senest på utdanningsmessa i slutten av januar sto de på stand fortrinnsvis for å rekruttere menn til studiet.

– Vi er ikke førstevalget

– Vi hadde poster med menn på for å tiltrekke oss de unge guttene. Da fikk vi også snakke med en del. Det kom fram i samtalen at vi nok ikke er førstevalget.

– Hva må til for å trekke menn til studiet?

– Store karrieremuligheter

– Hva med karrieremuligheter innen yrket?

– Vi mener at det internt i yrket er store muligheter med 70 videreutdanninger etter endt bachelor.

De fleste velger å jobbe litt og tar mer utdanning etterpå. Det kan være fornuftig. I de fleste videreutdanningene innen sjukepleieryrket bør en ha praksis før en går videre.

– Anestesi, operasjon og intensiv krever to års praksis. Da er en avhengig av at en kommer seg ut i jobb, påpeker hun.

– Yrket er faglig rekrutterende. Menn som har gått denne vegen vil nok si at yrket er veldig interessant. Mange fordommer unge har med å gå inn i yrket stemmer ikke helt med virkeligheten.

– Dette er et tøft studium

På utdanningsmessa foretok sykepleierforbundet en spørreundersøkelse. Tørlen forteller at flere av guttene stusset over vanskelighetsgraden på sykepleierstudiet.

– Det er et tøft studium, ikke noe «walk in the park». Det kreves mye av dem som går der.

Minimumskravet til å komme inn på studiet er karakteren 3 i norsk, matte og engelsk, forteller hun.

Ekstrapoeng til menn

– Ifølge Dagens Næringsliv får alle mannlige søkere til sjukepleierstudiet ved Lovisenberg diakonale høgskole og Universitetet i Agder to kjønnspoeng fra i år. Bør det også innføres ved NTNU i Møre og Romsdal?

– Personlig mener jeg det ikke bør være slike ekstrapoeng, men her er mine kolleger uenig med meg. Jeg mener en må være kvalifisert for å komme inn på studiet. Jeg er også motstander av at jenter blir kvotert inn, sier Tørlen.

– Min forklaring har å gjøre med at dette er et veldig krevende studium. Studenter med høye karakterer vil ha en større forståelse for fagene som blir presentert: biologi, kjemi, anatomi, fysiologi er kompliserte fag å forstå. Har de ikke evne til å ta til seg kunnskap er det vanskelig å få bestått, sier hun.

Jobbmuligheter

– Alle får nok jobb etter studiet. Men alle får ikke den stillingsprosenten de ønsker. Når de står der stolt med fullført bachelor og med økonomiske forpliktelser, ønsker de seg full stilling. Det er trist at helsevesenet ikke tilbyr mer, sier hun.