Dette er ett av forslagene til vedtak som styret i Helse Midt-Norge skal ta stilling til kommende torsdag.

Helseminister Bernt Høie har gitt de regionale helseforetakene følgende beskjed: Psykisk helsevern og tverrfaglig rusbehandling skal øke mer enn somatikken, og særlig skal barn og unge prioriteres.

Dette blir kalt den gylne regel.

Helse Midt-Norge gir samme beskjed til Helse Møre og Romsdal, St. Olavs Hospital og Helse Nord-Trøndelag.

Skal innfris

I sakspapirene til styremøtet torsdag skriver administrerende direktør Stig A. Slørdahl i Helse Midt-Norge at kravet fra Helse- og omsorgsdepartementet skal innfris. Den gylne regelen skal følges i hvert enkelt helseforetak.

I papirene til styret heter det at måloppnåelsen for 2017 er noe forbedret fra 2016, men den er altfor svak, og spesielt innen psykisk helse.

Helse Møre og Romsdal og de andre helseforetakene i Helse Midt-Norge har fått disse instruksene fra Helse Midt-Norge:

* De skal utarbeide en plan som viser hvordan de skal oppnå den gylne regel i 2018. Planen skal inneholde risikovurdering og ha konkrete tidfestede tiltak. Planen skal sendes Helse Midt-Norge innen 1. april.

* Helseforetakene skal også gi en månedlig status på den gylne regelen ut ifra planen.

Utfordringer

Det er en stor utfordring for helseforetakene å klare å oppnå den etterspurte satsingen på psykisk helse og rusbehandling.

I sakspapirene til styremøtet er det knyttet risiko til ledelsesforankring, kapasitet på utredning og behandling og til rekruttering. Blant annet.

Rekruttering av spesialister har vært utfordrende, og det oppstår flaskehalser i systemet. Spesielt vanskelig er det i Helse Møre og Romsdal og i Helse Nord-Trøndelag.

Sunnmørsposten har tidligere omtalt at ventetida for behandling i psykisk helsevern for barn og unge i Møre og Romsdal var på grensa av det ulovlige i januar.

– Mangel på fagfolk er vår største utfordring, sa klinikksjef Henrik Erdal ved Klinikk for kvinner, barn og unge til Sunnmørsposten i februar.

Han la ikke skjul på at det var krevende å få til en sterk nok satsing.

Klinikksjef Henrik Erdal ved klinikk for kvinner, barn og unge i Helse Møre og Romsdal. Foto: Kristin Støylen