SpareBank1 SMN kaster seg nå på bølgen for å få reduserte plastforsøplingen i havet. De lanserer nå en ryddeaksjon på Nordvestlandet i vår og en ny aksjon til høsten og legger en million kroner på bordet.

Norad til Ålesund

Det hele skal startes opp 21. april samtidig med North West-konferansen i Ålesund.

Fra 10. april kan alle typer frivillige lag og organisasjoner via bankens nettsider søke om støtte til konkrete prosjekter for å redusere forsøpling fra plast, eller melde inn at de ønsker å delta i å samle plast som ligger i fjøra eller på andre måter har havnet i naturen.

– Vi vil under åpningen 21. april dele ut poser, hansker og annet utstyr til de lag og organisasjoner som har meldt inn at de ønsker å delta, sier Hurlen.

100 per sekk

Betalingen fra banken er 100 kroner per sekk. De jobber nå med å få på plass et system med konteiner der innsamlet søppel kan leveres og registreres.

– Alle detaljer her er ikke på plass, men dette er noe vi skal jobbe med nå framover mot oppstart av aksjonen, sier Hurlen.

Animasjonsserie om plastforurensing: Se første episode av «Spøkelsesgarnet»

I tillegg til dette tilbyr banken støtte til alt fra gründere som måtte ha ideer til hvordan bruken av plast kan reduseres, til at frivillige lag og organisasjoner som ønsker å redusere sin egen bruk av plast.

– Eksempler på hva man kan søke støtte til, kan være løsninger for søppelsortering, mer miljøvennlige kunstgressbaner, utstyr som erstatter engangsbestikk, eller andre grønne tiltak som kommer lokalsamfunnene til gode i form av mindre forurensning og forsøpling, sier Hurlen.