Spesialenheten for politisaker henlegger sak mot Møre og Romsdal politidistrikts operasjonssentral:

– Brudd på tjenesteplikt

Spesialenheten mener operatøren som var på vakt da båtulykken ved Tyskholmen først ble meldt, brøt sin tjenesteplikt som operatør. Men bruddet er ikke grovt, følge Spesialenheten som henlegger saken.

Fritidsbåten traff Tyskholmen (se merker i berget til venstre) og ble funnet seinere i Breisundet, sør for Hessa.  Foto: Staale Wattø

Bakgrunn
  • Natt til søndag 22. oktober, etter alt å dømme en gang mellom midnatt og klokka 00.30, treffer en fritidsbåt Tyskholmen i Ålesund.
  • De tre mennene i 40-åra som er om bord, havner alle i sjøen. To av dem kommer seg i land på holmene. Den tredje, 47-årige Ronny Røbekkk fra Ålesund, blir søndag formiddag funnet omkommet i vannet.
  • I etterkant har det kommet fram at en nødtelefon klokka 00.23 med varsel om ei mulig båtulykke i området, ikke resulterte i at politiet aksjonerte. Dette har politiet beklaga og sagt de tar sjølkritikk på.
  • En redningsaksjon blei først iverksatt etter ei melding ved 08.30-tida om at en fritidsbåt var observert gående i ring på Hessafjorden - og rundt 30 minutter seinere om at det var observert personer på land i Tyskholmen-området som ropte om hjelp.
  • Spesialenheten for politisaker har undersøkt om politiet i Møre og Romsdal gjorde noe straffbart i forbindelse med at de ikke aksjonerte etter nødsamtalen.
  • 8. mars konkluderer Spesialenheten med at en operatør brøt tjenesteplikten for operatører, men at bruddet ikke var grovt. Saken ble derfor henlagt.
  • Føreren av båten er tiltalt for uaktsomt drap etter hendelsen. Ifølge politiet var båtføreren uoppmerksom, manglet lys og kjørte i for stor hastighet. Mannen erkjenner straffskyld etter tiltalen.
Nyheter

Natt til søndag 22. oktober, etter alt å dømme en gang mellom midnatt og klokka 00.30, treffer en fritidsbåt Tyskholmen i Ålesund. De tre mennene i 40-åra som er om bord, havner alle i sjøen. To av dem kommer seg i land på holmene, men den tredje, 47-årige Ronny Røbekkk fra Ålesund, blir søndag formiddag funnet omkommet i vannet. En redningsaksjon blei først iverksatt etter ei melding ved 08.30-tida om at en fritidsbåt var observert gående i ring på Hessafjorden - og rundt 30 minutter seinere om at det var observert personer på land i Tyskholmen-området som ropte om hjelp.

Tyskholmen-ulykka: Alt om ulykka her.

I etterkant har det kommet fram at en nødtelefon klokka 00.23 med varsel om ei mulig båtulykke i området, ikke resulterte i at politiet aksjonerte. Dette har politiet beklaga og sagt de tar sjølkritikk på.

Båtulykka ved Tyskholmen

- Vi høyrde eit kraftig smell og eg ringde politiet med beskjed om at det måtte ha vore ei ulykke. Responsen var laber.

Det kan ha vore lyden av båtulykka ved Tyskholmen Annbjørg Jarnes høyrde frå naustet deira i Langevåg, litt etter midnatt, natt til søndag. No sit ho skuffa tilbake. Skuffa over at naudmeldinga hennar ikkje vart tatt vidare.


Ikke oppmerksom nok

Spesialenheten har nå gransket politiets håndtering av nødanropet og konkludert med at saken henlegges.

Spesialenheten er av den oppfatning at politibetjenten på vakt i operasjonssentralen ikke stilte tilstrekkelig oppfølgingsspørsmål for å forsikre seg om at hun hadde fått med seg all relevant informasjon fra melder. Gitt at hennes muligheter til å oppfatte opplysningene fra melder var påvirket av forstyrrelser, burde hun ha bedt melder gjenta det hun sa, skriver Spesialenheten for politisaker i sitt påtalevedtak.

Her kan du lese hele vedtaket til spesialenheten.

Brøt tjenesteplikt

- Spesialenheten mener at operatøren har brutt sin tjenesteplikt som operatør. Spesialenheten kan imidlertid ikke se at pliktbruddet er grovt og henlegger saken.

- Spesialenheten kan ikke se at operatøren har opptrådt svært klanderverdig og at det er grunnlag for sterk bebreidelse. Det er blant annet lagt vekt på at hun som operatør skulle foreta krevende vurderinger på kort tid i en travel arbeidssituasjon.

Henlegger saken

Under etterforskningen mot en annen politibetjent og operasjonsleder finner Spesialenheten at de ikke har brutt noen tjenesteplikt.

- Saken henlegges også for dem som intet straffbart forhold anses bevist.

Spesialenheten har også kommet til at det ikke er grunnlag for å reagere med foretaksstraff.

- Svikten framstår i dette tilfellet særlig å skyldes en ansatts mangelfulle oppfatning av hva som ble opplyst i en telefonsamtale, heter det i kjennelsen.

Hendelsesforløpet Båten traff land på Tyskholmen en gang mellom klokka 12 og 01 natt til søndag. Den omkomne ble funnet ved Karuseren noen meter unna. De to overlevende ble plukket opp på nordsida av Hundsvær søndag morgen. Daycruiseren de tre kjørte ble funnet ved Sævollen på Hessa. Kreditering: Foto: Staale Wattø/Roger Engvik


Etterforsket

Spesialenheten startet etterforskning av politiets håndtering av en innringer som varslet om båtdur og et høyt smell natt til 22. oktober, med bakgrunn i medieoppslag i Sunnmørsposten og NRK.

I medieoppslagene var det beskrevet at redningsaksjon ble iverksatt etter at politiet 22. oktober 2017 kl. 08.36 fikk melding om en båt som kjørte i ring i Hessafjorden. Kl. 09.06 kom det melding om at det var observert personer på Tyskholmen som ropte om hjelp. To personer ble berget i land. En tredje person ble funnet omkommet. Det viste seg at operasjonssentralen i Møre og Romsdal hadde mottatt anrop ca. kl. 00.24 fra en person som var bekymret etter å ha hørt et dunk i retning holmene.

Lydopptak av nødsamtalen

Spesialenheten har gjennomgått lydopptak av kommunikasjonen mellom politiets operasjonssentral og melder klokka 00.24.

- Melder forteller at de hørte en motorbåt og deretter et kraftig smell, som om en båt kjørte på en holme eller et skjær. Hun sier at de ikke kan se noe og at ikke lenger kan høre noe, men at de begge er veldig bekymret for om det kan ha skjedde noe med en båt og at noen trenger hjelp. Hun fortsetter med å si at de ikke vet hvor smellet kom fra, men at de antar at det kom fra "holmane".

Operatøren spør så om nærmere stedsbeskrivelse og melder gjentar at de mener smellet kom fra området ved holmane. Hun forteller at det er veldig stille og rolig på sjøen, og de hører alle lyder veldig godt. Operatøren anmoder om å følge med og se utover sjøen for å se om de ser lys eller båttrafikk. Operatøren avslutter samtalen med å si at hun har notert opplysningene, og at de skal se om de får flere meldinger av tilsvarende innhold.

Les flere saker om Tyskholmen-ulykka:


Ålesund:

Båtfører i Tyskholmen-ulykka tiltalt for uaktsomt drap

En person omkom i ulykka på Tyskholmen i oktober i fjor. Nå er båtfører tiltalt for uaktsomt drap.

 

- Traff et skjær og ble kasta over bord

De to overlevende etter ulykka ved Tyskholmen natt til søndag har forklart at de ble kasta ut av båten og hamna i sjøen etter å ha gått på et skjær i området.Dødsulykka ved Tyskholmen

– De kan ikke ha ropt etter hjelp før om morgenen

Jan Warloe bodde på Volsdalen camping fra lørdag til søndag. Han sier han var våken store deler av natta, men at han først hørte rop om hjelp fra området ved Tyskholmen rundt klokka 08.30.

 

Navn frigitt etter dødsulykke

Det var Ronny Røbekk (47) som omkom i båtulykka ved Tyskholmen i Ålesund.

 

Båtulykka ved Tyskholmen

Politiet: - Burde ha aksjonert ut fra den nødmeldinga vi fikk

- Vedkommende som tok mot nødtelefonen har ikke til fulle oppfatta alvoret i situasjonen.Politiet fikk nødanrop like før klokka 00.30 - men valgte å ikke aksjonere:

– Det er godt at de innrømmer feil, men hva skjer videre?Politimesteren vil ikke rapportere til Spesialenheten

– Det er ingenting i øyeblikket som tilsier at politimesteren på eget initiativ vil rapportere saka til Spesialenheten.

 

Spesialenheten gransker Ålesund-politiet

Spesialenheten bekrefter over for Sunnmørsposten at de vil undersøke politiets håndtering av nødmeldingen etter dødsulykken ved Tyskholmen i Ålesund i helgen.

 

Brannmester Geir Thorsen om dødsulykka på Tyskholmen:

– Vi kunne vært på stedet i løpet av ti minutt

Natt til søndag gikk en båt på grunn ved Tyskholmen. En person omkom. Politiet fikk melding om en mulig ulykke, men valgte å ikke rykke ut. Båten til brannvesenet ligger like ved og de kunne vært på ulykkesstedet på ti minutt.

 

Dødsulykka på Tyskholmen:

- Drakk alkohol før han førte båten

Blodprøven viste ikke spor av alkohol eller andre berusende midler, men i avhør har imidlertid føreren av båten som gikk på Tyskholmen natt til 22. oktober, innrømt å ha drukket alkohol kvelden før ulykka.

 

Tyskholmen-ulykka

– Kunne Ronny ha vært berga?

Foreldrene Kari og Kai Røbekk med kritikk av politiet etter sønnens død i båtulykka på Tyskholmen.

 

Ålesund:

Båtfører i Tyskholmen-ulykka tiltalt for uaktsomt drap

En person omkom i ulykka på Tyskholmen i oktober i fjor. Nå er båtfører tiltalt for uaktsomt drap.