Søndag var det stinn brakke hos Krakken i Brunholmgata, tidligere Tonning skipshandel. Folk hadde møtt opp for å høre om arbeidet som for tiden gjøres med å kartlegge kulturhistoriske bygninger på Aspøya.

Dette er et prosjekt i regi av Ålesund kommune, og har som mål å verne om kulturhistorien, samt se og forstå hvordan byen har utviklet seg i forbindelse med nye og store utbygginger.

Vet lite om sjøkanten

Jorunn Monrad er rådgiver ved plan og bygning i Ålesund kommune. Hun kan fortelle at mens man vet mye om murbyen og ganske mye om trebyen, så er sjøkanten på Aspøya mindre kjent. Spesielt i Skutvika finnes det få bilder som er tilgjengelig fra 150 år tilbake.

– Vi vet det var veldig mye skipsbygging og verftsindustri i området. Jeg har en mistanke om at de fleste båtene ble bygget utendørs, for så å bli dekket av en presenning eller lignende når det var dårlig vær. Seil og tau og slike ting kunne bli laget inne i små skur om vinteren når været var dårlig, forteller hun.

Skjervakongen

Mange av de gamle industribyggene i Skutvika har blitt revet, et av de siste var det gamle kontoret til Michael Knutsen, også kjent som «Skjervakongen».

Monrad syns det er veldig trist.

– Knutsen var jo en mann som også er av nasjonal interesse. Han var gullgraver i Amerika og investerte mye i Ålesund. Han var også en av dem som grunnla Ny-Ålesund på Svalbard. Den investeringen ble også hans bane, da han mistet alt han eide. Om bygningen der han hadde kontor hadde blitt tatt vare på, kunne vi forestilt oss hvordan det var på en helt annen måte.

Glemte Grytten-bok

Etter foredraget ble Monrad møtt av applaus fra forsamlingen.

Forfatter og historiker Harald Grytten ga henne skryt for energien hun hadde lagt ned, men påpekte at hun hadde glemt å bruke boken han har skrevet om området i arbeidet sitt.

– Det kommer han aldri til å tilgi meg. Men den er bestilt og vil bli brukt, ler hun.

Forfatter og historiker Harald Grytten var en av dem som var til stede. Foto: Even Ørjasæter