Han har vært på sjukehuset de siste to ukene etter å ha fått en kraftig allergisk reaksjon før vinterferien. Mens han er på sjukehuset får han undervisning av sjukehusskolens lærere.

Det friske

På skolen er fokuset å ta vare på det friske. Her er det læring som er i fokus. Lærerne tilpasser undervisningen etter formen til elevene, og etter hva klassekameratene holder på med på skolen de kommer fra. 12 år gamle Fillip Mateo er skoleflink, og holder fint følge med tempoet til resten av klassa.

Og mens han får undervisning går strikkepinnene til mor Cecilie varme. Hun er i gang med sin tredje genser mandag når Sunnmørsposten er på besøk.

Fornøyd mor

– De er utrolig flinke her. Det er en herlig gjeng, og de som jobber på skolen er veldig dyktige, sier Cecilie Sæther. Hun har selv jobbet i barnehage og har akkurat starta i ny jobb som lærer på Aspøy skole. Men akkurat nå må hun være med sønnen Fillip Mateo mens han er på sjukehuset.

– De har jobba masse med matematikk, og han har hatt engelskprøve men han har vært her. Her er det læring det går i, sier Cecilie. Fillip Mateo selv liker sjukehusskolen:

– Jeg synes det er gøy å gå her. Det er fint å få jobbe litt. Vi gjør mye forskjellig her, og jeg syns det er enklere å fokusere på skolearbeidet her, sier Fillip. Det er som en vanlig skole, bare med veldig få elever.

Fast bakedag

Fillip forteller at han har hatt både norsk, matte, engelsk, gym og naturfag mens han har vært her. Og også mat og helse. Tirsdager er fast bakedag. Favorittene er samfunnsfag, gym, mat og helse og sløyd.

– Nina er flink til å lære fra seg, sier Fillip og smiler.

Og Nina, det er lærer Nina Akslen Yksnøy. Hun er en av fire lærere på sjukehusskolen. Til sammen fyller de 2,4 stillinger. I tillegg har førskoleavdelingen 1,6 årsverk. Nina Akslen Yksnøy er ansatt på Åse skole, og har jobba på sjukehusskolen i 10 år. Skoleåret følger skoleruta som alle andre skoler, og timeantallet er det samme som på andre skoler. De underviser barn og unge fra første klasse til og med videregående.

– Fokuset er å ta vare på det friske, og elevene kan få gjort mye når de er på sjukehusskolen, sier Yksnøy. Lærerne underviser også oppe på rommene på sjukehuset for dem som har vansker med å komme ned til skoleavdelinga.

Yksnøy har også undervist med munnbind, smittefrakk og hansker, men det hører heldigvis til sjeldenhetene.

Fokus på fag

– Det er veldig spennende å jobbe her som lærer. Dagene er veldig varierte, og her kan vi ha mer fokus på fagene. Vi jobber tett i lag med førskolen, fysioterapeut, sosionom og sykepleiere og leger på sengeposten og poliklinikken, sier Yksnøy.

Skolen skal være et sted der eleven kan koble av fra sjukehushverdagen og tenke på andre ting. Er elevene på sjukehuset over en periode jobbes det tettere opp mot arbeidsplanene fra skolene elevene kommer fra.

I 2017 hadde sjukehusskolen 250 elever med varierende opphold. I tillegg kommer barna som får oppfølging av førskoleavdelinga.

Det er Møre og Romsdal fylkeskommune som har det formelle ansvaret for sjukehusskolen.

Caroline Hansen er innom førskolen ukentlig med guttene Edwin (3 år) og Abel (8 mnd). Foto: Jørn Helge Egset
Skolen har eget sanserom, og holder til i første etasje i Barneavdelinga. Foto: Jørn Helge Egset
Fillip Mateo Sæther Røbekk (12) lærer mye mens han har opphold på Ålesund sjukehus. Foto: Jørn Helge Egset