Stortingsrepresentant Steinar Reiten og nyvalgt fylkeslagsleder Randi Walderhaug Frisvoll vil utgjøre utsendingene fra Møre og Romsdal når landsstyret til Kristelig Folkeparti møtes klokka 12 mandag.

Der vil det trolig bli avgjort om mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug får flertall, eller ikke. Mens Frisvoll i løpet av helga var tydelig på at hun i utgangspunktet ikke ville støtte forslaget, er Reiten taus.

– Det har jeg ingen kommentar til før landsstyremøtet, svarer han da Sunnmørsposten spør hvordan han stiller seg til forslaget.

Mange henvendelser

Etter at det ble klart at både Ap, Senterpartiet, SV og MDG vil støtte forslaget fra Rødt, vil KrF sin stortingsgruppe bli tungen på vektskålen. Partiledelsen innkalte derfor til det ekstraordinære landsstyremøtet for å få råd i saka.

– Det har vært et enormt trykk i løpet av helga, både av tekstmeldinger, e-poster og telefoner, så det er tydelig at saka vekker et enormt engasjement. Henvendelsene jeg har fått fordeler seg nokså likt, mellom de som mener vi bør støtte mistillitsforslaget, og de som mener vi ikke bør gjøre det, sier han.

Reiten fra Averøy er én av åtte KrF-representanter som skal stemme om forslaget i Stortinget på tirsdag.

(saka fortsetter under)

Høyre-mobilisering

Også lokale Høyre-politikere mobiliserte i helga, og søndag tok en bekymret fylkeslagsleder Dag Olav Tennfjord kontakt med Sunnmørsposten for å minne KrF om hvilket ansvar de har.

– Jeg vil minne om at det bare er seks måneder siden valget, og hva KrF pekte på i valgkampen. Nå må de stå på det de gikk til valg på, sier Tennfjord.

Han påpeker at det har kommet ufine retoriske grep – også fra Listhaug – og mener det er på tide å dempe de ekstreme ytringene i debatten.

– Hva tror du utfallet av denne krisa blir?

– Jeg tror det lander. Men jeg håper at Steinar Reiten merker seg nøye det jeg sier. Jeg vil gi min støtte til fylkeslagsleder Randi Walderhaug Frisvoll som er villig til å akseptere den unnskyldninga som Listhaug ga til Stortinget, sier han.

– Erna bør rydde opp

Etter at Frisvoll ble valgt til fylkeslagets andre kvinnelige leder noensinne, sa hun til Sunnmørsposten at hun mente saka var av for liten politisk betydning til å felle regjeringen. Samtidig ville hun være åpen for innspillene hun får på mandagens møte i landsstyre.

– Jeg har også fått flere henvendelser både fra vårt eget parti og andre, som mener vi bør støtte forslaget, la hun til.

Mistillitsforslaget var ikke oppe til diskusjon under årsmøtet, men ble kommentert fra talerstolen – uten at noen åpent tok til orde for at KrF bør gå inn for å fjerne statsråden fra Ørskog.

– Samtidig mener jeg Erna Solberg som leder av regjeringen, bør rydde opp i saka. Hun har vist for liten handlekraft, sa Frisvoll.

Avtroppende fylkesleder Tore Johan Øvstebø fra Ålesund påpekte også at han forventer en annen stil fra Listhaug på bakgrunn av kritikken.

(saka fortsetter under)

Fylkeslederne splittet

Fylkeslederne i KrF er splittet i saka, men ifølge NTB heller det mot at Listhaug blir tilgitt.

Kilder sa til VG og NRK at Erna Solbergs regjering vil gå av om det blir flertall for mistillitsforslaget. Samtidig fikk NTB bekreftet at det var samtaler mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg i helga.

Både Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre har gitt uttrykk for at en løsning kan være at Listhaug skifter departement, noe som har blitt kontant avvist fra flere Frp-politikere.

Støre ville i helga ikke svare på om han er beredt til å overta som statsminister om regjeringen Solberg går av.

Sylvi Listhaug sin politiske rådgiver svarte ikke på Sunnmørspostens spørsmål om saka søndag.

Dag Olav Tennfjord påpeker ansvaret som hviler på KrF. Arkivbilde Foto: Staale Wattø
Noen hundre mennesker aksjonerte søndag ved Stortinget for å støtte Listhaug. Hovedtaler Shukira Hansen utropte henne til en framtidig statsminister. Foto: NTB Scanpix