Det er Plot Arkitekter AS som på vegne av Utstillingsplassen Bolig AS som har søkt om rammetillatelse for nybygg/boligblokk på Utstillingsplassen.

Plan- og byggesaksutvalget i Ålesund godkjente planene, men en rekke naboer har klaget.

Naboene har klaget på dispensasjon til leikeareal, høydebestemmelser og reguleringsformål, samt frikjøp av parkeringsplasser. Det er også klaget på dispensasjon knyttet til krav til parkering, estetikk og planløsning.

Saksbehandlingsfeil

Fylkesmannen har vurdert klagene. Det er snakk om en blokk med 46 leiligheter i varierende størrelse fra 1- til 4-roms, samt areal til garasje og lokale til etablering av kiosk.

Utbygger har søkt om fem dispensasjoner knyttet til møne- og gesimshøyde, utkraging av balkonger og reguleringsformål for første etasje i reguleringsplanen. For kommuneplanens arealdel er det søkt om dispensasjon fra støykrav på veranda og leikeplassnormen.

– Dispensasjoner som berører statlige og regionale myndigheters saksområde skal sendes for uttalelse før kommunen kan gi dispensasjon, påpeker Fylkesmannen.

De kan ikke se at dispensasjonssøknadene har vært på høring hos Fylkesmannen.

– Det foreligger ellers ingen informasjon i saka som tilsier at saka har vært på høring hos andre regionale eller statlige myndigheter som kan ha en interesse i saka. Kommunens vedtak lider således av saksbehandlingsfeil, heter det.

Fylkesmannen mener det ikke er en «fjerntliggende mulighet» for at varsling av regionale myndigheter kunne ført til en involvering fra sektormyndighetene som kunne bidratt til et annet resultat i saka.

Derfor opphever Fylkesmannen kommunens vedtak.

(saka fortsetter under)

– Utbygger har ingenting å selge

– Etter min vurdering er dette en korrekt avgjørelse fra Fylkesmannen. Dette betyr at det i dag ikke foreligger byggetillatelse. Utbyggeren har heller intet å selge. Hva utbyggeren så vil gjøre, må utbyggeren vurdere selv, sier advokat Ørnulf Ramussen på vegne av klagerne.

Utbyggerne hadde en kommunal godkjenning, men den har Fylkesmannen opphevet på grunn av saksbehandlingsfeil.

– Da må det søkes på nytt, og prosjektet må endres i samsvar med det Fylkesmannen ønsker, påpeker Rasmussen.

Han sier Fylkesmannen opphever vedtaket fordi saka ikke er sendt ut på høring.

– Samtidig gir Fylkesmannen uttrykk for at prosjektet må tilpasses lov og rett. Her må de opp med et helt annet prosjekt enn det de har fått godkjent hos kommunen, sier advokaten, som ikke ser bort ifra at prosjektet hadde fått nei selv om det ble sendt på høring.

– Det er ikke bare det at det er utelatt å sende noe på høring. Poenget er at resultatet kunne blitt et avslag, om saken ble sendt på høring, påpeker advokaten.

– Ikke godt nok opplyst

– Vi har sagt at saka ikke er godt nok opplyst, men vi har ikke noen formening om hva sektormyndighetene vil uttale seg om, det er ikke en del av klagebehandlingen vår, sier assisterende direktør Janne Woie hos Fylkesmannen.

Hun understreker at de reagerer på at en slik sak ikke er sendt på høring til alle regionale og statlige myndigheter, som er berørt av tiltaket.

Når Fylkesmannen opphever kommunens vedtak, ber de Ålesund kommune vurdere om det vil være hensiktsmessig å utarbeide en detaljplan for området.

– Det vises i denne sammenheng til at gjeldende reguleringsplan ikke synes å passe til topografien på tomtene i denne saka, samtidig som man kan unngå at det velges løsninger som i hovedsak har til formål å tilpasse seg bestemmelser som ikke passer prosjektets karakter, heter det.

Vedtaket i Ålesund kommune er i strid med plan- og bygningsloven samt forvaltningsloven.

– Byggestart er besluttet

På nettsidene til Up-bolig står det at byggestart er besluttet, «og vi planlegger å starte bygging på Utstillingsplassen i juni 2018». Planlagt innflytting er i desember 2019, heter det videre.

Ingen kommentar

Prosjektleder Arne Bertelsen er forelagt uttalelsene fra advokat Rasmussen og er kjent med vedtaket fra Fylkesmannen.

– Vi har ingen kommentar, dette anser vi som en sak mellom kommunen og fylket. Vi har stor tiltro til at kommunen tar saka på alvor, sier prosjektleder Bertelsen.

– Riktig at byggetillatelsen er opphevet

Plan- og bygningssjef i Ålesund kommune, Ole Andreas Søvik, sier det er riktig at det tidligere forelå en byggetillatelse. Denne er nå opphevet av Fylkesmannen.

– Saka må ut på høring. Vi setter nå en høringsfrist på fire uker. Deretter må vi vurdere svarene som kommer inn og se på hvordan vi skal behandle saka videre, sier Søvik.

Han sier at byggeplanene har vært på høring, men blant annet skulle fylkeskommunen og barnerepresentanten i Ålesund blitt hørt.

– Det er de jeg vet om per nå.

Hva er grunnen til at det er begått saksbehandlingsfeil?

– Jeg kjenner ikke detaljene og må bare konstatere at vi ikke har varslet fullstendig. Det har gått på høring, men ikke til alle.

– Stanser dette hele prosjektet, eller er det en formalitet?

– Høringssvarene vil avgjøre hvordan saka står. Jeg kan ikke foregripe saksbehandlingen, men det er riktig at det ikke foreligger byggetillatelse per nå.

– Hvor mye forsinker dette prosjektet?

– Det kommer an på hva som kommer fram i høringen. I første omgang forsinkes prosjektet med fire uker, som er svarfristen.