KrFs landsstyre ble sendt ut bakveien på Stortinget etter det fire timer lange møtet. Nyvalgt fylkesleder i Møre og Romsdal, Randi Walderhaug Frisvoll, gikk før møtet ut med en klar anbefaling til sitt eget parti om ikke gå for mistillit mot Listhaug. Den kampen tapte hun.

Etter møtet vil hun ikke si noen.

– Jeg ønsker ikke å gi noen kommentar nå, men viser til det Knut Arild Hareide har sagt, skriver Walderhaug Frisvoll i en tekstmelding til Sunnmørsposten.

Alle som var på det dramatiske landsstyremøtet synes å være ilagt munnkurv.

Tydelig råd

Partileder Knut Arild Hareide kom etter møtet med en kort uttalelse til media der han gjorde det klart at KrF ikke har tillit til justisministeren.

– Landsstyret har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen. KrFs landsstyre har også gitt stortingsgruppen mandat og tillit til å håndtere saka. Jeg kommer ikke til å kommentere denne saka videre før jeg går på Stortingets talerstol i morgen, sa Hareide før han forsvant inn i en heis på Stortinget.

Voldas Arild Iversen har sittet både i sentralstyre og landsstyret i KrF. Han erkjenner at partiet står i en svært krevende situasjon. Han er meget tilbakeholden med å gi noen råd om hva Hareide bør gjøre. Iversen minner om at det ennå er for tidlig å snakke om regjeringskrise da det ikke er avklart hva KrF gjør dersom statsminister Erna Solberg går på talerstolen og stiller kabinettsspørsmål.

Listhaug bør gå

– Da oppstår det en ny situasjon. KrF har nå uttrykt mistillit til Listhaug, ikke til Erna Solberg. Sier statsministeren at hele regjeringen går av, vil jeg tror at KrF stortingsgruppe må vurdere den situasjonen på ny, påpeker Iversen.

Som mener dette burde løses ved at Listhaug frivillig gikk av.

– En statsråd som på denne måten legger seg ut med flertallet på Stortinget bør tilby seg å gå av. Det vil gjøre forslaget om mistillit overflødig, påpeker Iversen.

Mistillit: KrF-leder Knut Arild Hareide avgjør tirsdag om det blir regjeringskrise eller ikke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold