I går sendte prosjektleder Astrid Eidsvik ut sitt forslag til hvordan den nye kommunen skal ledes, og forslaget skal nå ut på ei høringsrunde der også de som ikke jobber i de fem kommunene kan få anledning til å komme med innspill.

Unik mulighet

– Kommunereformen gir oss en unik mulighet til å tenke nytt og forme alt helt fra grunnen av. Den muligheten må vi benytte oss av, og vi trenger mye involvering og meningsutveksling, sier Astrid Eidsvik.

Eidsvik sier at det forslaget hun nå har sendt ut til høring er en gjenkjennelig kommunal organisering, men noe er selvsagt nytt.

– Blant annet har vi flytta stabsfunksjonene rett under rådmann og kommunalsjefer.

– Når det gjelder oppvekstområdet, er det fortsatt et par spørsmålstegn ved porteføljen til de to kommunalsjefene, men dette vil vi komme tilbake til, sier Eidsvik.

I forslaget som er sendt ut til høring, skal det ene oppvekstområdet ha ansvaret for grunnskoler og SFO, voksenopplæring, alternativ opplæring, barnehager, PPT og kulturskoler. Det andre området skal blant annet omfatte helsestasjoner, jordmortjeneste og barselomsorg, barnevern, flyktninger, integrering, folkehelse, forebyggende innsats og tilbud for uorganisert ungdom.

Nytt område

Det er også foreslått et helt nytt kommunalområde som har fått navnet samfunnsutvikling. Området skal blant annet omfatte kommuneplanens areal- og samfunnsdel, byggesaker, landbruk, næringsutvikling, beredskap og kart og oppmåling.

I forslaget skriver Eidsvik at på dette området må det legges vekt på å utvikle desentraliserte treffpunkt, møteplasser eller innbyggerkontor.

Helse og velferd

Kommunalsjefen for helse og velferd får en lang liste med ansvarsområder: Tildelingskontor, hjemmetjeneste, institusjoner, legetjeneste og akutt helseberedskap, overgrepsmottak, krisesenter, psykisk helse og rus, fysio- og ergoterapi, kjøkkendrift, botjenester, NAV og aktiviserings- og sysselsettingstilbud for psykisk og fysisk funksjonshemmede.

Området for samferdsel og tekniske tjenester skal ta seg av miljø, vann, avløp og renovasjon, veg, anlegg og park, eiendomsforvaltning og brann.

Brukerne i sentrum

Intensjonsavtalen mellom de fem kommunene ligger til grunn også for forslaget til hvordan den nye kommunen skal ledes. I den avtalen står det blant annet at den nye toppledelsen skal sitte på rådhuset i Ålesund.

– Det er også lagt stor vekt på at brukerne av tjenestene står i sentrum og at innbyggernes interesser skal bli tatt vare på. Effektivisering, samhandling, kvalitet og likebehandling og at organisasjonen skal bli sterk og robust er selvsagt også viktig.

– 9. mai skal fellesnemnda gjøre et endelig vedtak, og så kan vi begynne å ansette topplederne i den nye kommunen, slår Astrid Eidsvik fast.

Intensjonsavtalen slår fast at toppledelsen skal holde til i Ålesund rådhus også når den nye kommunen er en realitet. Foto: Staale Wattø