– At hun tok det valget var en lettelse og i denne situasjonen var dette det absolutt beste utfallet for regjeringa, sier Tennfjord til Sunnmørsposten.

Skodje-ordfører, som også er leder i fylkeslaget til Høyre, er ikke enig med kritikerne som mener Erna Solberg sin posisjon som statsminister er svekket.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en meget krevende situasjon, men jeg synes hun har stått støtt i stormen. Og jeg tror at når dette legger seg, så vil regjeringen stå sterkere enn noensinne. Ingen tok til orde for at de ville ha Erna Solberg bort som statsminister, og jeg tror dagens avgjørelse var en lettelse i mange ulike leire, sier Tennfjord.

– Ødeleggende

Bakgrunnen for de siste ukers rabalder har i stor grad dreid seg om ordbruk og i tirsdagens Facebook-innlegg fra Listhaug skriver hun blant annet at Ap-leder Jonas Gahr Støre sin hensikt har vært å kneble ytringsfriheten.

Tennfjord vil ikke kommentere selv innlegget, men mener det er på høy tid å diskutere hvordan den politiske debatten har utviklet seg.

– Vi trenger en debatt om hvordan det politiske ordskiftet foregår. Det er behov for at vi tilkjenner motstandere anstendighet og gode intensjoner. Nå har vi sett hvor galt dette kan gå, når vi mangler disse trekkene. Det er ødeleggende for det politiske systemet og nivået på tillit i samfunnet, sier han.

Lanserer Orten som statsråd

Tennfjord påpeker at Møre og Romsdal mister en statsråd ved at Sylvi Listhaug fra Ørskog går ut av regjeringen. Da kan det ligge an til omrokkeringer og Tennfjord tar til orde for at Helge Orten fra Midsund bør være en aktuell statsrådkandidat.

– Helge Orten har vært en glimrende leder av Mørebenken og en dyktig politiker. Han kunne helt sikkert gjort en god jobb. Nå er det sikkert Frp som står for tur, men jeg vil framheve Orten som kandidat – også får vi overlate resten til Erna, sier Tennfjord.

I første omgang er det Per Sandberg som går inn som justisminister, men det er ikke avgjort om dette blir en endelig løsning.

Tror KrF er fornøyd

Fylkeslederen var i helga ute og påpekte overfor KrF hvilket ansvar de satt med, og oppfordret partiet til å la være å støtte mistillitsforslaget som skulle til behandling i Stortinget tirsdag.

Selv om landsstyremøtet ga uttrykk for at de ikke hadde tillitt til Listhaug som justisminister, er han usikker på om stortingsgruppa ville stått løpet ut om statsministeren hadde svart med et kabinettspørsmål.

– Mistillit mot Listhaug kan ikke automatisk tolkes som mistillit til regjeringen for øvrig, og jeg er slett ikke sikker på at KrF ville kastet regjeringen. Jeg tror også KrF er fornøyd med den løsningen som har kommet i dag, sier han.