– Det er vel litt lettvint å kalle det en fiasko, men vellykka ble det i hvert fall ikke, sier Leif Hovde som leder eldrerådet i Ålesund.

Har advart

Rådet har i mange sammenhenger advart mot å gjøre om sjukeheimsplasser til billigere bokollektivplasser. Nå viser det seg at en slik omlegging ikke bare har blitt dyrere for kommunen, men det har også ført til merarbeid for de ansatte på Skarbøvik sykehjem og Sanitetshjemmet.

Det var på disse to institusjonene at bystyret i 2014 vedtok at 78 sjukeheimsplasser skulle gjøres om til bokollektiv. Status i 2018 er at 14 av plassene er gjort om, og rådmannen foreslår at prosjektet stanses. Årsaken er at kommunen vil trenge sjukeheimsplassene framover, og de bygnings- og driftsmessige forutsetningene gjør at de omgjorte plassene må drives som sjukeheimsplasser uansett, skriver rådmannen i saka som skal opp i bystyret i dag. Rådmannen understreker at Ålesund trenger flere boliger og bokollektiv med heldøgns omsorg, men at en omgjøring av eksisterende sjukeheimsplasser ikke er måten å gjøre det på.

Droppe "omklassifisering"

Bystyret skal i dag behandle kommunens omsorgsplan for 2018–2025. Og det er i denne planen at rådmannen foreslår å droppe «omklassifiseringa» av sjukeheimsplasser.

– Bystyret vedtok for fire år siden at vi skulle gjøre om de 78 plassene, men jeg mener at bystyret ikke kan lastes for at det ikke har gått etter planen. Saka var for dårlig utreda fra administrasjonens side, mener Leif Hovde som den gangen representerte KrF i bystyret.

Fungerer andre steder

Aps gruppeleder Svein-Rune Johannessen var blant dem som argumenterte for en slik omlegging.

– Økonomi var et av argumentene, og da tenkte jeg både på kommunens og brukernes økonomi, sier Johannessen som også er leder i helse- og velferdsutvalget.

Han mener at en plass i bokollektiv gir større rettssikkerhet for brukerne fordi en slik plass følges av et såkalt enkeltvedtak som blant annet gir brukerne rett til å klage på tjenestene.

Skjev balanse

– Ålesund har også en veldig skjev balanse mellom antallet sjukeheimsplasser og bokollektivplasser med heldøgns omsorg. Det var også en av årsakene til at jeg gikk inn for å gjøre om sjukeheimsplasser til bokollektiv – et tiltak som har fungert svært godt i andre kommuner.

– Hvorfor har man ikke fått det til i Ålesund?

– Nei, det kan man jo lure på, men jeg tror jeg lar det ligge. Jeg er heller ikke enig med Leif Hovde i at saka var for dårlig utreda i 2014.

Johannessen sier at han registrerer argumentasjonen fra administrasjonen om hvorfor ordningen ikke har blitt vellykka.

– Og vi får bare akseptere dette og heller jobbe for at det blir etablert flere plasser i bokollektiv med heldøgns omsorg. Jeg akter i hvert fall ikke å ta noen omkamp i denne saka, forsikrer Svein-Rune Johannessen.

var positiv: Svein-Rune Johannessen mente at det var mange grunner til å gå inn for omlegginga som har gått bra i andre kommuner. Foto: Staale Wattø