I helga delte orgelkomiteen og dens hjelpere ut en nylaget brosjyre til besøkende i kirka.

Der blir det informert om orgelaksjonen, og venner av Borgundkirka blir invitert til å bidra med penger.

– Men vi vil henvende oss til hele byen i denne aksjonen, både privatpersoner, bedrifter, lag og organisasjoner.

– Borgund kyrkje er en av de eldste på Sunnmøre. Den er mye brukt og kirka betyr veldig mye for veldig mange. Vi tror og håper at det er mange som vil bidra til et velfungerende og moderne orgel i den vakre kirka, sier orgelkomiteen til Sunnmørsposten.

Trenger full overhaling

Kirkeorgelet har ikke fått overhaling siden tidlig på 1980-tallet. Målet er å samle inn 1,5 millioner kroner til en planlagt storservice.

Den vil inkludere tekniske og elektroniske hjelpemiddel som gjør det mulig å endre klangfarge og styrkegrad på en rask og god måte.

I dag trenger organisten minst én, og av og til to ekstra personer, til å hjelpe med mekanikken under spilling.

Dette krever mye ekstra tid til forberedelser og andre ressurser til gudstjenester, konserter og andre arrangementer der det musikalske uttrykket er viktig.

– Digitaliseringen og utviklingen gir muligheter som ikke fantes på 80-tallet. Nå er tida kommet for å gi kirka, menigheten og heile byen et orgelløft, mener Jostein Maude, en av medlemmene i komiteen og selv organist i Sula.

Ny lyd til neste år

Hittil har aksjonen fått 250.000 kroner i tilskudd fra soknerådet i Borgund. Da gjenstår det 1,25 millioner for å nå målet.

– Håpet er at oppgraderingen av orgelet skal være gjort i slutten av 2019, sier Kjetil Kvangarsnes, organist i Borgundkirka de siste 26 årene.

Komiteen består av Sidsel Waage Aurdal, Jostein Maude, Odd Olsvik, Dagfinn Ratvik, Svein Sagstad, Kjetil Kvangarsnes og Kristin Roald Bjørnøy.

Enkelte av dem var også med på orgelaksjonen i Ålesund kirke for noen år siden.

Undervegs i innsamlingsperioden skal det stå en enkelt orgelpipe nede i kirkerommet, som vil fungere som en slags «sparestav» og vise hvor mye penger som er kommet inn.

I tillegg til å gå bredt ut, går aksjonen også direkte på Stiftelsen Kjell Holm og andre større aktører som kan tenkes å ville støtte prosjektet.

De såkalte registrene (til høyre) må i dag fysisk dras ut og skyves inn under spilling, for å endre klangfarge og styrkeglad på orgellyden. Foto: Staale Wattø
Av og til må det være tre personer for å betjene orgelet. Nå skal det installeres elektroniske hjelpemidler, slik at organisten kan gjøre jobben aleine. Foto: Staale Wattø