Sunnmøre tingrett har dømt ei kvinne til fengsel i 28 dager, samt saksomkostninger på 3.000 kroner for grovt bedrageri. Bakgrunnen for dommen er at kvinna skal ha unnlatt å føre opp faktiske timer hun arbeidet på meldekortet til Nav.

Hun fikk dermed utbetalt 118.755 kroner for mye fra Nav.

Kvinna som er i 20-årene forklarte i retten at hun hadde forsøkt å få kontakt med Nav for å få klarhet i timeantall som skulle føres opp når hun jobbet i en knapt 50 prosents stilling. Hun forklarte at en mann med grålig hår hos Nav hadde fortalt henne at kun timer som sto på kontrakten skulle føres opp, ikke timer hun arbeiodet ut over dette.

Denne forklaringen trodde retten ikke på.

– Det fremstår som lite sannsynlig at en ansatt i NAV skal ha sagt at hun bare skulle føre på meldekort timer hun arbeidet i fast stillingen. Dette er i strid med regelverket og all informasjon som gis skriftlig av NAV. Det strider også mot alminnelig fornuft at lønnet arbeid i et omfang som tiltalte har utført, ikke skal oppgis til NAV, heter det i dommen.

Ikke trodd

Retten legger til grunn at tiltalte før hun begynte å fylle ut meldekort krysset av på at hun hadde lest informasjon der blant annet dagpenger og meldekort var omtalt.

– Dersom tiltalte har lest denne informasjonen og hatt evne til å sette seg inn i den, er det vanskelig å tenke seg at hun ikke har forstått konsekvensene av å ikke fylle ut meldekort riktig.

Retten har også merket seg at tiltaltes kontakt med NAV viser at hun var seg bevisst på sine rettigheter.

– Det fremstår da som lite troverdig at tiltalte ikke forstod at hun ikke skulle føre på meldekortet andre timer enn det som den faste stillingen utgjorde. Dette særlig når lønn og dagpenger for mange av ukene i realiteten har medført at hun samlet har fått lønn og dagpenger som langt overstiger det som skulle følge av en normaluke på 37,5 timer.

Hun ble derfor dømt til ubetinget fengsel i 28 dager. Hun har allerede tilbakebetalt det hun fikk for mye i dagpenger.