Da nyheten om at det kunne være over og ut for Sulesundkiosken kom, førte det til sterke reaksjoner og et stort folkelig engasjement. Aksjonene blei hørt, og Fylkeskommunen sa ja til videre kioskdrift på Sulesund. Kiosken var redda. Tilsynelatende.

Nå er det likevel slutt.

I uke 18 avvikles drifta, og kioskbygget rives. Etter et møte fredag før påske er det klart at det ikke skal bygges ny kiosk.

Vegvesenet: – Var klare til å bygge

Fra 1. januar 2019 skal tre nye elektriske ferjer settes inn på sambandet Hareid - Sulesund. Det er i forbindelse med dette at det nå bygges komplett ny ferjekai med oppstillingsareale, parkering, tekniske bygg og et servicebygg. Det var i sistnevnte bygg at kiosken var tenkt.

Byggeleder Olav Megrund i Statens vegvesen bekrefter at han har fått beskjed om å avslutte kioskprosjektet. Han deltok ikke selv på møtet med kioskdriverne.

At den gamle kiosken skal rives, har lenge vært klart og er inne i reguleringsplanen. Men at det ikke bygges ny, er altså ikke etter planen. Ifølge Megrund var de nær ved å kunne sette spaden i jorda for det nye servicebygget med kiosk.

– Alt var på mange måter klart for å bygge. Det var planlagt venterom, toalett og kiosk, i sammenheng med et stort bygg for Fjord1 sine ladesystemer for de nye ferjene. Alt dette hang sammen i ett bygg som skulle stå omtrent framme ved ferjelemmen. Nå forsvinner kioskdelen, sier Megrund.

Les også: – Vi er usikre på korleis vi skal fortsetje no

Så ingen mulighet for å drive

Fredag før påske hadde Sulesundkiosken AS ved ekteparet Terje Sunde og Ruth Måseide Sunde et møte med Møre og Romsdal fylkeskommune om videre kioskdrift på Sulesund, der en framtidig kiosk var tegnet inn som en del av servicebygget.

Utgangspunket for møtet var todelt, forteller juridisk rådgiver i fylkeskommunen, Jesper Wiig:

1) Sulesundkiosken AS sin plan for vider drift etter ferdigstillelse av Sulesund ferjekai, og

2) utflytting av dagens kiosklokaler slik at fremdriften med ombygging av kaianlegg kunne opprettholdes slik at anlegget er klar til å trafikkeres av tre ny miljøferjer med 20 minutters frekvens fra 1. januar 2019.

– Innledningsvis i møtet presenterte Terje og Ruth Sunde sin godt underbygde analyse av kundepotensiale/driftskonsept for kiosken som viste at de ville gå med betydelige årlige underskudd allerede før husleiekostnaden var hensyntatt. Sentralt i denne analysen var så vel den relativt korte tid det er mellom ferjeavgangene og servicebyggets plassering i forhold til biloppstillingsplassene. På denne bakgrunn så de ingen mulighet til å inngå avtale om leie av den prosjekterte kiosken for å opprettholde et kiosktilbud på Sulesund, skriver Wiig i en e-post til Sunnmørsposten.

– Vi kom deretter til enighet om at kioskdriverne avslutter sin virksomhet i dagens lokaler i løpet av uke 18. Fremdriften i prosjektet med ombygging av Sulesund ferjekai vil dermed opprettholdes uten forsinkelser, skriver Wiig videre.

Det er fortsatt slik at det prosjekterte servicebygget skal bygges med venterom og toalett til reisende på Sulesund.

– Plasseringen av det nye bygget hadde ikke vært mulig for oss å drive, så vi kunne dessverre ikke være med på videre planlegging, uttaler Ruth Sunde til Sunnmørsposten.