Tilbake i 2012/2013 hadde Forsterka rehabilitering i Ålesund ved Klinikk for psykisk helse og rus tett på 30 prosent sjukefravær. Personalet som håndterer de tyngste tilfellene av psykiatri i Møre og Romsdal var preget av utbrenthet og slitasje. I dag er situasjonen en ganske annen. Sjukefraværet er nå nede imellom 7 og 9 prosent. Per i dag er ingen sjukmeldt.

– Vi har et fantastisk godt arbeidsmiljø, sier Stian Henriksen og Eirik Harnes Giske. De er stolte av jobben sin. Førstnevnte er tillitsvalgt for sjukepleierne, og Harnes Giske er tillitsvalgt i Fagforbundet. Forsterka rehabilitering fikk nylig arbeidsmiljøprisen for 2017 i helseforetaket.

– Vi jobber med de aller dårligste pasientene. Storparten av de vi jobber med er dømt til tvunget psykisk helsevern, sier Henriksen og Giske. De forteller om et sterkt samhold blant de ansatte på seksjonen. De er 32 faste ansatte, i tillegg til vikarer og ekstravakter. Et samhold som går på tvers av fagene, og på tvers av kjønnene. Kjønnsfordelingen på avdelingen er nær 50/50.

Struktur og orden

I 2013 kom en tidligere kaptein i Forsvaret inn som leder i avdelinga. Perny Oksnes skapte ny struktur og orden på avdelinga som var preget av slitasje.

– Perny kom inn. Vi fikk en stedlig ledelse, og det ga umiddelbar effekt, sier Stian Henriksen.

– Vi fikk en boost. Vi har fått oppdatere oss faglig, og det har blitt mer struktur, sier Eirik Harnes Giske i Fagforbundet. De to mener et godt arbeidsmiljø og godt samhold mellom kolleger er helt nødvendig for å takle en krevende arbeidshverdag på en god måte.

Sjefen

Perny Oksnes er altså seksjonslederen som har snudd kursen mot lavere fravær og prisbelønt arbeidsmiljø.

– Jeg må få skryte av de ansatte. De er veldig flinke til å holde sammen og til å sosialisere seg også utenom arbeidstiden. Jeg tror dette er veldig viktig for å håndtere ofte veldig krevende situasjoner og arbeidsdager, sier Oksnes.

Oksnes har tatt mange konkrete grep som hun mener er gunstige for arbeidsmiljøet og for å senke sjukefraværet:

* En balansert kjønnsfordeling

* Stor vekt på trivsel

* Tydelig ledelse

* Fokusere på kvalitet og utvikling av kompetanse

* Tilrettelegging for dem som trenger det.

* Unngå lave prosentstillinger

* Mest mulig faste stillinger

* Jobbe tverrfaglig

* Kliniske forbedringsprosjekt

I tillegg har seksjonen jobbet godt med rekruttering. De tillitsvalgte trekker fram spesielt faglig utvikling som en viktig faktor:

– Jeg har jobbet her i sju år og føler jeg utvikler meg fortsatt, sier Stian Henriksen og omtaler arbeidsplassen sin som demokratisk:

– Her kan alle si det de mener. Det tror jeg er viktig.

Seksjonsleder Oksnes trekker fram omsorg som et nøkkelbegrep for avdelingen. Omsorg for pasienter, omsorg for kolleger og omsorg for arbeidsplassen. Skjærtorsdag fylte Ann-Kristin på seksjonen 40 år. Kollegene på Forsterka rehabilitering hadde flagg, kake og bursdagsklemmer klare.

Seksjonsleder Perny Oksnes er opptatt av at endring og utvikling også skal komme nedenfra. Til venstre tillitsvalgt Stian Henriksen. I midten tillitsvalgt Eirik Harnes Giske. Foto: Nils Harald Ånstad