Sylvi Listhaug er tilbake på Stortinget. Etter påskeferie i California er hun klar for å gå løs på norske helsepolitikk.

– Jeg ønsket selv å komme i helse- og omsorgskomiteen. Det var helsepolitikk som i sin tid gjorde at jeg gikk inn i Frp. John Alvheim var mitt store forbilde, sier Listhaug.

Hun kom hjem fra California til glassmaleri i Bergen der en naken Listhaug var naglet til korset.

– Hva synes du om det?

– Vet du, jeg bryr meg ikke om disse tingene. Jeg bryr meg ikke om det bildet.

Godt å reise bort

Hun vil heller ikke snakke mye om den stormen hun skapte med sin Facebook post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

– Nå vil jeg se framover. Jeg står for det jeg sa på pressekonferansen. Jeg mener Jonas Gahr Støre ikke er egnet til å bli statsminister i Norge. Da var det bedre at jeg gikk av og at regjeringen kunne fortsette.

– Men hvordan virker det inn på deg å være årsaken til det som kunne endt i en regjeringskrise?

– Akkurat det er jeg ferdig med. Men det var godt å kunne reise bort i påsken til et sted der ingen kjente deg, påpeker hun.

Det ble ikke overraskende til hennes kjære USA. Listhaugs ubestridte favorittreisemål. Hun har slektninger med hus i California. Der kan hun sette seg bak rattet i sin drømmebil Cadillac Escalade og utforske USAs vestkyst. Monster SUV vil noen kalle det, kunstverk på fire hjul, skriver Listhaug på Facebook.

Helse og innvandring

Og til sine 150 000 følgere har hun også en klar politisk melding.

«Gleder meg kjempemasse til å jobbe med helse og eldreomsorg! Til dere som tror jeg har glemt innvandring og integrering, slapp helt av».

– Helse er en del av den norske velferdsmodellen. Skal vi klare å finansiere helsevesenet må vi holde kontroll med våre egne grenser og vi må lykkes med integreringen slik at vi ikke får massefolk som kommer hit til landet og lever på offentlige stønadsordninger.

Den som trodde Listhaug ikke kan kombinere å snakke om innvandring samtidig som hun snakker helsepolitikk, har forregnet seg.

– Innvandring og integrering vil jeg hele tiden være opptatt av, slår hun fast.

Livvakter

På gangen på Stortinget sitter det fortsatt to livvakter fra PST. Hvor lenge hun må fortsette med vakter som passer på henne døgnet rundt, vet hun ikke.

– Det er det PST som avgjør. Det er deres vurdering og jeg vet ikke hvor lenge det vil fortsette.

Det hun lover er at hun som stortingsrepresentant skal bruke mer tid i Møre og Romsdal. Første turen til hjemfylket blir om knappe to uker.

– Jeg gleder meg til å kunne bruke mer tid til bedriftsbesøk i fylket. Det får jeg mer mulighet til nå og det vil jeg benytte meg av, sier hun.

Og som ny helsepolitiker har hun også en oppfordring til sjukehusa i fylket.

– Jeg håper vi kan få til et enda tettere samarbeid mellom sjukehusa for å sikre et bredest mulig tilbud til pasientene i fylket, sier Sylvi Listhaug.