Ombudet arbeider for å ivareta pasientene og brukerne sine behov, og er uavhengig fra Helse Møre og Romsdal og kommunene. Ombudet fører statistikk over hvor mange som henvender seg til ombudet, og kategoriserer henvendelsene i ulike problemstillinger.

Statistikken som er referert til i årsmeldingen til pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal viser at Molde sjukehus skiller seg ut med økning i antall problemstillinger de siste tre årene. Fra 106 i 2015, til 111 i 2016 og til 137 i 2017. Ålesund sjukehus har hatt en motsatt utvikling med nedgang de siste tre årene til 95 problemstillinger i 2017.

Kirurgi

Ombudet får flest henvendelser om mulig svikt og feilbehandling innen kirurgi, og spesielt ortopedi. Den nest største kategorien er pasienter som opplever å ha fått problemer i behandlingen av psykiske lidelser. I denne kategorien handler det ofte om mangel på informasjon og medvirkning, skriver ombudet i sin årsmelding for 2017.

Kommunene

Ombudet håndterer også henvendelser som gjelder kommunale helsetjenester. I 2017 registrerte ombudet 76 problemstillinger for Kristiansund kommune, 45 for Ålesund og 27 for Molde. Ombudet er plassert i Kristiansund, og dette sannsynliggjør det høye tallet for denne kommunen. For kommunen gjelder 44 prosent av henvendelsene fastlege.

– Pasienter tar opp problemer med manglende og forsinkede henvisninger, diagnostisering, medisinering og uenighet om behandlingstiltak, heter det i årsrapporten fra pasient- og brukerombudet.

Eldreombud

Pasient- og brukerombud Runar Finvåg understreker at flere kommuner har utfordringer med at de ikke er godt nok rustet for å utvikle og forbedre eldreomsorgen.

Han støtter planene om å opprette et nasjonalt eldreombud i tilknytning til pasient- og brukerombudsordningen.

Pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal, Runar Finvåg. Pressefoto
Diagrammet over viser talet på problemstillinger fordelt på sjukehus. Blå er 2015, raud 2016 og grønn 2017. Tallene for St. Olavs gjelder pasienter fra Møre og Romsdal. Faksimile: Pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal Foto: faksimile