Ålesundsrussen har siden 2014 hatt eget russepoliti til stede på de forskjellige arrangementene i russetida. I 2015 ble også Haram videregående skole med i samarbeidet, som har vært en stor suksess. Dette er et samarbeid mellom russen, kommunen, politiet, Røde Kors og Natteravnene, der russen plikter å stille med fem til femten edru vakter som kan hjelpe med å holde orden på de forskjellige russearrangementene.

Maria Aaslid Grimstad er russepresident ved Spjelkavik videregående skole, og ansvarlig for russepolitiet i Ålesund og Haram. Hun kan fortelle at de har fått god respons så langt.

– Det er noen få dager hvor vi ikke har nok folk ennå, slik som natt til 17. mai, men jeg tror det skal gå fint, forteller hun.

Eie arrangementene sine

Mirjam Ulstein fra politiet forteller at ordningen med russepoliti ble innført for å bidra til økt trygghet på russearrangementene.

– I år har vi 850 russ, og tidligere har vi hatt omtrent like mange, noe som har ført til diverse utfordringer for politi og andre som sørger for sikkerheten. Med russepoliti får også russen sjansen til å ta mer eierskap over arrangementene sine og ta mer ansvar for det de er med på å arrangere, forteller hun. Ulstein tror også at å være russepoliti kan hjelpe russen til å sette seg inn i problemstillingene de som sørger for sikkerheten har, og se ting fra et litt annet perspektiv. Grimstad er enig.

Dramatisk

Årets kurs besto av to deler, en teoretisk og en praktisk. I den praktiske delen ble russepolitiet satt inn i situasjoner som de kan havne i. Her fikk de god hjelp av dramaelever fra Fagerlia videregående skole som spilte ut fem forskjellige scenarioer; bevisstløse personer, folk som danser på taket av russebiler, slåsskamp, noen som har fått et glasskår i foten og forhindring av fyllekjøring. Grimstad forteller at det var til god hjelp for å forestille seg hvordan det kan komme til å bli.

– Det ga en god pekepinn for hvordan det kan komme til å bli, så det var til veldig god hjelp, forteller hun.

Ulstein forteller at casene som ble fremført alle er eksempler på situasjoner som har skjedd før, og som man kan komme opp i igjen.

– I fjor hadde vi et tilfelle der en russ falt ned fra taket på en russebil og pådro seg mindre skader. I en annen del av landet var det en som fikk alvorlig hodeskade av det samme, så alle casene var veldig realistiske. Samtidig tror jeg det var nyttig for dem som skal være russepoliti å få kjent litt på det stresset som man kan komme opp i. Selv om man har kun en oppgave å gjøre kan det fort bli veldig stressende med alle de rundt. Å ha fått kjent på dette før man blir kasta ut i det tror jeg er veldig greit, forteller hun.

Ulstein gir også mye skryt til dramaelevene fra Fagerlia.

– De var utrolig ivrige og veldig flinke. Jeg er utrolig glad for at vi hadde de med oss. De stilte opp helt frivillig, og det er vi utrolig takknemlig for, sier hun.

Russepresident ved Spjelkavik videregående skole og ansvarlig for russepolitiet i Ålesund, Maria Aaslid Grimstad, Mirjam Ulstein fra politiet og Espen Skjegstad og Niklas Kristoffersen fra Røde Kors. Foto: Even Ørjasæter
Dramaelever fra Fagerlia videregående skole bidro til at russepolitiet fikk øve seg på realistiske situasjoner. Her prøver de å bryte opp en slåsskamp. Foto: Even Ørjasæter