FN-soldatene skal hedres

Skal delta på Norgeshistoriens største medaljesermoni

Det er 40 år siden Norge sendte de første soldatene til Libanon, og 20 år siden oppdraget ble avsluttet. Jubileet markeres 6. april med medaljeseremonier over hele landet. Stein Harald Lade fra Ålesund skal få sin takk på Åndalsnes.

Veteran: Stein Harald Lade fra Ålesund.  Foto: Nils Harald Ånstad

Nyheter

— Jeg tjenestegjorde i Libanon 1987-88, og har altså 30 års-jubileum selv. Herlighet, årene har gått fort, ler Stein Harald Lade.

Han er en av 105 tidligere soldater som fredag 6. april skal få tildelt sin medalje fra Setnesmoen leir.

Sunnmørsposten streamer utdelingen av medaljer til Libanon-veteraner direkte fra Åndalsnes for abonnenter.

Totalt skal over 2.300 veteraner få utdelt medalje denne dagen, på 32 ulike steder i landet.

Her får du tilgang:

Se norgeshistoriens største medaljeseremoni her

6. april vil over 2300 veteraner få utdelt medalje for sin innsats i UNIFIL-operasjonen i Libanon i perioden 1978–1998. Vi sender direkte fra seremonien hvor veteranene i Møre og Romsdal mottar sine medaljer.


Heder

Det var i påsken 1978 at Norge sendte de aller første soldatene til UNIFIL-operasjonen i Libanon.

Da oppdraget ble avsluttet 20 år senere, hadde over 22.000 nordmenn tjenestegjort i landet.

Medaljeseremonien er Forsvarets måte å hedre og anerkjenne innsatsen til veteranene som deltok.

Reiste fra trygge Ålesund

Stein Harald Lade var 21 år da han dro, og husker tjenesten i Libanon som et eventyr. Han ble noen erfaringer rikere det året:

— Det var spennende å dra fra trygge Ålesund til utenlandstjeneste. Jeg har en onkel som var i Tysklandsbrigaden, og faren min tjenestegjorde i sin tid i Gaza, så jeg var nok inspirert da muligheten kom.

Ung soldat: Stein Harald Lade.  Foto: Privat

— Jeg husker veldig godt mitt første møte med Midtøsten. Vi landet på Ben Gurion-flyplassen i Israel, og ble kjørt i lastebiler til Libanon. Det var mørkt og seint på kvelden, og trefninger langs grensa. Der satt vi altså, ungguttene fra Norge, på åpne lasteplan og fulgte sporlysene i mørket, og lurte på hva i alle dager vi hadde begitt oss ut på. Det var noe annet enn å sitte med kompiser på Keiseren Pub i lille Ålesund. Vi ble fort voksne i Libanon, forteller Lade.

Gode minner

Fellesskapet med de andre soldatene sitter igjen som et godt minne, og det å feire jul i Libanon var veldig spesielt.

— Noe av det aller fineste å få oppleve var vennligheten og gjestfriheten til lokalbefolkningen. De levde midt i en væpnet konflikt, men prøvde likevel å ta seg av oss utenlandske soldater, og inviterte oss hjem. Den måten å møte fremmede mennesker som oss på gjorde inntrykk, og er noe jeg aldri har glemt, sier Lade.

Ble godt kjent i Midtøsten

Selv benyttet han muligheten til å se mest mulig av Midtøsten når han hadde fri under tjenesten, og fikk oppleve oldtidsbyen Petra i Jordan, Jerusalem og Betlehem, samt Damaskus i Syria, lenge før den pågående krigen startet der.

— Det er spesielt å følge med på nyhetene i Midtøsten i dag, når en kjenner til stedene fra før, og det er trist å se at det fortsatt er konflikt i området, så mange tiår etter at norske soldater prøvde å bidra til fred, sier Lade som i dag jobber som salgsingeniør.

Oppfølging av veteraner

— Enkelte soldater fikk helt klart tøffere opplevelser enn andre. Det var ikke fredelig da jeg var der, men jeg har veldig gode minner fra tjenesten, og har hatt glede av å treffe igjen folk jeg tjenestegjorde med i ettertid, når jeg har bodd på ulike steder i landet.

— Det skal bli veldig gøy med et gjensyn med gamle kjente under medaljeseremonien på Setnesmoen, og kanskje treffer jeg andre jeg ikke visste at hadde tjenestegjort i Libanon. Det er fint å bli satt pris på, og fint at Forsvaret hedrer veteraner på denne måten.

— Jeg ser på medaljeseremonien som en markering av felles innsats, og det er helt på sin plass. Enkelte veteraner har nok følt seg oversett av Forsvaret etter sterke og traumatiske opplevelser i tjeneste, men jeg har inntrykk av at Forsvaret har blitt bedre på oppfølging de senere årene, og har lært etter Libanon. Selv har jeg nesten bare gode minner, og er glad jeg en gang var så eventyrlysten, sier Lade.

Medaljesermoniene

Det er Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner som vil bli delt ut. Denne medaljen ble ikke innstiftet før i år 2000, altså etter at UNIFIL-operasjonen var avsluttet. Derfor er det fortsatt mange veteraner som ikke har mottatt medalje for tjenesten. Mange av dem får den nå i forbindelse med årets jubileum.

Det blir medaljeseremonier på følgende 32 steder:

Andenes, Banak, Bardufoss, Bergen, Bjerkvik, Dombås, Drøbak, Elverum, Halden, Harstad, Horten, Kirkenes, Kjeller, Kongsberg, Kongsvinger, Kristiansand, Lillehammer, Mosjøen, Oslo: Akershus festning og Huseby, Rena, Rygge, Sandnes, Sessvollmoen, Setermoen, Skjold, Sortland, Stjørdal, Trondheim, Vardø, Ørland og Åndalsnes.