Denne må dempes manuelt, får Sunnmørsposten opplyst fra politiet i Møre og Romsdal. Politimester Ingar Bøen forteller at dette er meldt inn som et problem til PIT samband (Politiets IKT-tjenester).

– De sier at det er et nasjonalt problem og at det arbeides med utbedring, sier Bøen.

Tyskholmen-ulykka

Nylig fikk politiet i Møre og Romsdal kritikk av Spesialenheten for politisaker etter dødsulykka ved Tyskholmen i Ålesund. Spesialenheten konkluderte med at en operatør ved nødsentralen brøt tjenesteplikten da hun ikke fikk med seg relevant informasjon da hun tok imot et nødanrop om ei mulig båtulykke. Bruddet var imidlertid ikke grovt, og saka mot politiet ble henlagt som intet straffbart forhold.

Nødanropet om ei mulig ulykke kom 00.24 natt til søndag 22. oktober. Først søndag morgen blei det satt i gang en redningsaksjon. To personer ble reddet, mens Ronny Røbekk blei funnet omkommet.

Fikk ikke med seg alt

Innringeren ringte nødnummeret etter å ha hørt et smell eller dunk fra havet. Operatøren fikk med seg informasjonen om smellet, men ikke at innringer også fortalte om en motordur i forkant.

– Noe vi ser på

Politimesteren erkjenner at dette kan være et problem.

– Dette er noe vi ser på. Det har med det tekniske utstyret vi har, og vi vurderer hvorvidt det går an å gjøre noe med det. Her har vi ikke kommet med noen konklusjon, sier han.

Bøen sier at dette er noe han har sett på siden «dag én», uavhengig av Tyskholmen-ulykka.

– Jeg ble gjort oppmerksom på det da vi åpna operasjonssentralen. Jeg oppdaga at vi får inn både sambandet og telefonen samtidig, Dette går teknisk på det utstyret som er bestemt innkjøpt for politiet. I ettertid har vi sett at dette kan være et problem, så det medfører at vi må være enda mer påpasselige med at vi oppfatter hva som blir sagt, sier han.

Ble dempet automatisk på gammelt utstyr

Da Sunnmørsposten møtte politimesteren like etter at konklusjonen fra Spesialenheten var klar, tok han journalisten med seg inn på operasjonssentralen. Her kunne operasjonsleder Jan Stavaas bekrefte at når de tar imot nødanrop, så får de samtidig inn lyden fra sambandet på headsettet.

– Denne dempes ikke automatisk, men må dempes manuelt. Det kan være litt knotete av og til. På det gamle utstyret skjedde det automatisk at sambandet ble dempet, sier Stavaas.

En operatør som tok imot et nødanrop om det som trolig var Tyskholmen-ulykka, oppfatta ikke alvoret i situasjonen. Politiet valgte å avvente for å se om det kom flere meldinger. I etterkant har politiet beklaget at de ikke aksjonerte. Foto: Roger Engvik