Høyre åpner sitt landsmøte på Gardermoen fredag. Møre og Romsdal Høyre sa på sitt årsmøte ja til eggdonasjon, men nei til surrogati. Rundt 10 andre fylkeslag har sagt det samme. Men på landsmøtet er de knappe 300 utsendingene stilt fritt til å stemme etter egen overbevisning.

Tennfjord sier at de 17 utsendingene fra fylket gjenspeiler holdning fra fylkesårsmøtet.

– Vi hadde en uformell avstemning som viste at synet på denne saken i delegasjonen stemmer bra overens med det som var holdningen på fylkesårsmøtet, sier Tennfjord, som selv er en av dem som sier ja til eggdonasjon.

Det tilsier at 9-10 av de 17 utsendingen fra fylket til landsmøtet sier ja til eggdonasjon, mens resten sier nei.

Dette gjør at Tennfjord ikke tør tippe hva som blir utfallet når landsmøtet skal stemme over denne saken på lørdag.

– Partiledelsen har en mer restriktiv holdning til dette, så jeg tror det kan bli jevnt. Jeg vil ikke på forhånd spå utfallet i denne saken, sier han.

Tennfjord peker på at det er de yngre i partiet som har drevet fram denne saken.

– Det går nok et skille der mange av de yngre i partiet er veldig klart for at en åpner for eggdonasjon, mens en del eldre er mer skeptisk, påpeker han.

Eggdonasjon er i dag tillatt i de fleste europeiske land, men ikke i Norge. Metoden kan hjelpe kvinner som ikke produserer egne egg, har for dårlig eggkvalitet, eller som er bærere av alvorlige arvelige sykdommer til å bli gravid. Kvinnen som går gravid er ikke genetisk i slekt med barnet. Fraværet av et genetisk bånd mellom mor og barn er et hovedargument for motstandere av eggdonasjon.

På Stortinget er det kun Senterpartiet og KrF som klart sier nei til eggdonasjon. SV, Ap og Frp sier ja og etter helgen gjør kanskje også Høyre det. Sæddonasjon har i flere år vært tillatt i Norge.