Elizabeth Hoff får Peer Gynt-prisen

Sykepleieren og jordmoren Elizabeth Hoff fra Ålesund har jobbet som leder for Verdens helseorganisasjon i Syria. Nå belønnes hun for sin innsats med årets Peer Gynt-pris.

Elizabeth Hoff. Her fra et intervju i 2016.   Foto: Nils Harald Ånstad

Nyheter

Det er stortingsmedlemmene som har stemt fram Hoff som vinner av den prestisjefylte utmerkelsen. Selv er hun beæret og stolt:

– Dette er helt fantastisk. Jeg er rørt og beveget – tusen takk! sier prisvinneren.


WHO-topp fra Ålesund:

Elizabeth Hoff mener Norge bør bidra mer i Syria

Elizabeth Hoff, som leder WHOs arbeid i Syria, mener Norge og andre humanitære aktører bør gjøre mer for å få det krigsherjede landet på fote igjen.


Hoff kom til Damaskus i Syria i 2012 etter at borgerkrigen hadde pågått i et år. Hun er kjent som en person som ikke viker unna fare, noe som skaper trygghet for hennes medarbeidere. Hun karakteriseres som nærmest uredd overfor autoriteter, og går ikke av veien for å konfrontere de krigførende partenes ledere.

– I Syria skulle vi hjelpe mennesker i enorm nød. Det er et ansvar vi tok og tar svært alvorlig, sier Hoff.


Elizabeth Hoff fikk Sønstebys pris

På dagen 100 år etter Gunnar Sønsteby ble født, ble jordmoren Elizabeth Hoff torsdag tildelt Søstebys pris for 2018 som takk for innsatsen i nødstilte Syria.

 

Det var Einar Gerhardsen som var den første Peer Gynt-prisvinneren i 1971, og den som løftet prisen inn i Stortinget. I fjor var det den prisbelønte TV-serien Skam som fikk prisen, mens tidligere prisvinnere er blant andre Ole Gunnar Solskjær, Gro Harlem Brundtland, Eva Joly, Knut Vollebæk, Arne Næss, Marit Bjørgen, Jens Stoltenberg, Jan Egeland og Thor Heyerdahl.

– Det er en meget eksklusiv gruppe av mennesker som alle har vært flotte forbilder og rollemodeller, sier lederen av nominasjonskomiteen, Olemic Thommessen.


Sunnmørspostens hederspris til Elizabeth Hoff

– Ønsket om å hjelpe har vært gjennomgående

Da Elizabeth Hoff sa ja til jobben som WHO-leder i Syria for snart fem år siden var den viktigste grunnen den samme som har vært avgjørende for alle yrkesvalgene hun har gjort.