Og Solberg ga Trump ansvaret for den begynnende handlelskrigen mellom USA og Kina.

- Det er et stort paradoks når det er USA som framstår som den største trusselen mot frihandel, fastslo Solberg.

- Og det kommunistiske Kina fremstiller seg som en av de fremste forsvarerne, la hun til.

Og en handelskrig mellom stormaktene USA og Kina vil også vi få merke.

- Det vil ramme mange land hardt, deriblant Norge, påpekte Solberg og viste til de historiske erfaringene med proteksjonisme.

- Historisk har perioder med utstrakt proteksjonisme ledet til tilbakegang, krig og konflikter. En global handelskrig er det siste verden trenger nå, fastslo Solberg.

Forelesning

I en lange tale til landsmøtet nevnte hun ikke andre parti med et ord.  Talen var en forelesning i Høyre-politikk før og nå.

Solberg dro linjene fra liberaliseringen som Kåre Willoch stod bak på 80-tallet, og fram til i dag. Hun siterte like gjerne Jens Stoltenberg.

- Min forgjenger som statsminister sa det slik. Noen av sosialdemokratiets minst imponerende øyeblikk handler nettopp om når vi ikke greidde å gripe samfunnsendringen i tide.

Solberge budskap var at den fellen skulle ikke Høyre gå i.

- Når samfunnet endres, og nye hinder oppstår, må også Høyres løsninger endres. Vi må tørre gjennoiføre nødvendige reformer. var beskjeden fra Høyre-lederen.

Dyre løfter

Som også kom med klare advarsler til sitt eget landsmøte. Hun ramset opp satsingen på samferdsel, på forsvaret, på å redusere helsekøene og  mer penger til pollitiet. Alt dette har til felles at det koster mye penger.

- Nye dyre løfter er et dårlig bidrag til et bærekraftig velferdssamfunn. Skal vi gjøre mer på enkelte områder, må gjøre mindre på andre områder, minnet Solberg om.

Hun understreket at Høyre skal se helheten i politikken og alltid ha med seg generasjonsperspektivet.

– Den gode nyheten er at å sikre et bærekraftig velferdssamfunn, kan løses. Den dårlige er at det ikke løser seg selv, minnet partilederen om.

Så gjenstår det å se om utsendingene på helgens Høyre-landsmøte tar den advarselen på alvor.