— Dagens veteraner står på skuldrene til UNIFIL-veteranenes innsats, sa sjef for HV11 Møre og Fjordane, og UNIFIL-veteran, John Arvid Svindland fra talerstolen på Setnesmoen.

I år er det 40 år siden Norge startet sitt engasjement i UNIFIL, FNs midlertidige styrke i Libanon, og 20 år siden de siste norske styrkene dro hjem. I dag blir de som tjenestegjorde mellom 1978 og 1998 hedret med Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Denne medaljen ble ikke innstiftet før i år 2000, altså etter at UNIFIL-operasjonen var avsluttet. Derfor er det fortsatt mange veteraner som ikke har mottatt medalje for tjenesten. Mange av dem får den nå i forbindelse med årets jubileum.

FN-styrke

UNIFIL ble startet etter en FN-resolusjon i Sikkerhetsrådet 19. mars, 1978, der det ble vedtatt å sende fredsbevarende styrker til Libanon. Dette var som følge av konflikten mellom Israel og PLO i sør-Libanon. Etter massakren på Israels kysthovedveg 11. mars, 1978, der terrorister fra PLO tok livet av 35 sivile og såret 71, invaderte Israel det sørlige Libanon for å presse PLO ut av området. De var støttet av den libanesiske geriljaorganisasjonen SLA, som tok kontroll over området etter at Israel trakk seg ut.

UNIFIL var ment som en midlertidig styrke, men er fortsatt i Libanon den dag i dag. Norge svarte positivt på FNs henvendelse 22. mars, 1978, og 3. april var de første norske styrkene på plass.

I alt deltok 21.326 norske soldater mellom 1978 og 1998. 21 av disse mistet livet.

Nasjonal begivenhet

Dagens begivenhet er en nasjonal hendelse, og det blir medaljesermonier på følgende 32 steder:

Andenes, Banak, Bardufoss, Bergen, Bjerkvik, Dombås, Drøbak, Elverum, Halden, Harstad, Horten, Kirkenes, Kjeller, Kongsberg, Kongsvinger, Kristiansand, Lillehammer, Mosjøen, Oslo: Akershus festning og Huseby, Rena, Rygge, Sandnes, Sessvollmoen, Setermoen, Skjold, Sortland, Stjørdal, Trondheim, Vardø, Ørland og Åndalsnes.