Det ble resultatet etter en lang debatt på landsmøtet. Debatten var preget av dels steile fronter. Det var mange godt voksne menn på talerstolen og advarte mot å åpne for eggdonasjon. På den andre siden var et klart flertall av kvinnene som gikk på talerstolen inn for å innføre muligheten til eggdonasjon.

– Jeg legger ikke skjul på at dette har vært krevende, sier partiets nestleder Jan Tore Sanner.

Han har ledet arbeidet med resolusjonen om bioteknologi som ble vedtatt lørdag formiddag.

Sanner takket imidlertid partifellene for en god debatt, og mener den viser at folk har respekt for hverandres ulike standpunkter.

– I Høyre er vi tydelige på at det er etikken som skal sette grenser for teknologien, ikke omvendt. Vi må gjøre krevende avveininger mellom mulighetene teknologien gir og de etiske utfordringene de skaper, sa Sanner i sin innledning til debatten

Komiteens flertall mente Høyre ikke burde åpne for eggdonasjon fordi den mener barnets rett til å kjenne sitt opphav er viktigere enn foreldrenes ønske om å få barn.

Mindretallet i komiteen hadde før landsmøtet fått støtte fra 11 av 15 fylkeslag.

Assistert befruktning for enslige

Høyres landsmøte har også vedtatt å utvide tilbudet om assistert befruktning til enslige, på visse vilkår. Tilhengerne av assistert befruktning for enslige argumenterte i landsmøtesalen for at det fødes for få barn i Norge, at barn med én forelder ikke har dårligere forutsetninger i livet, og at det finnes behandling tilgjengelig i våre naboland.

For motstanderne av assistert befruktning for enslige står argumentet med at barn bør ha to foreldre sentralt. Margret Hagerup fra Rogaland advarte landsmøtet mot å vedta noe som «ikke er til barnas beste».

Må gjennomføre det han er mot

Mannen som får ansvar for å følge opp sakene i regjering, helseminister Bent Høie, var imot begge deler.

– Det var ventet at landsmøtet kom til å si ja til eggdonasjon. Det er et vanskelig spørsmål, det er gode argumenter på begge sider, sier Høie til NTB.

Han sier imidlertid at det blir et prioriteringsspørsmål hvor mye staten skal dekke av behandlingene som skal tilbys.

– Det er allerede slik at ved assistert befruktning betaler man en betydelig høyere egenandel enn det man gjør med annen medisinsk behandling, sier Høie.

Han bekrefter at dette dermed vil bli et tilbud til dem som har råd til det.