Stig Remøy ser lyst på framtida.

– Vi søker etter lisens nummer to og vi forventer også at vi får den på krill. Jeg skal gjerne stille opp i næringsdepartementet og gå igjennom og dokumentere alt jeg sier. Det er ikke alt som er korrekt av det som er kommet ut i media, påpekte han overfor en delegasjon fra Nærings- og Fiskeridepartementet på besøk hos ÅKP mandag formiddag.

Ny type teknologi

Om den nye krillbåten blir mindre enn Juvel vil han ikke si noe om til Sunnmørsposten. Men han prater gjerne om den høye utnyttelsesgraden av krillen som den nye hydrolysemetoden til Rimfrost gir krillfisket i Antarktis.

– Vi bruker en helt ny type teknologi på krill. Jeg er overbevist om at det vil bli suksess i tiden framover, sier  Remøy.

Metoden er utviklet i samarbeid med ulike aktører. Den skal etter sigende beholde produktets ferskhetsgrad og benyttes både til menneskelig konsum og til fiskefor.

To prosent tilsatt hydrolyse representerer for eksempel ti prosent vekst på laks, ifølge Remøy.

Større utnyttelsesgrad

– Å ha en bærekraftig utvikling i Antarktis er helt vesentlig for den norske stat, fortsatte Remøy med klar adresse til departementet.

– Det handler ikke om å fiske mest mulig volum på krill og selge billigst mulig. Det handler om å høste på en bærekraftig måte som ingen av konkurrentene våre greier å konkurrere på. Der er ingen som har det. Det er heller ingen som har så lange kulturer og tradisjoner, innovasjoner og kapital sammen med det som vi.

Har gått opp vegen på krill

– Slik du framstiller det ligger dere langt foran Aker Biomarine på dette området, Stig Remøy?

– Ja, men hydrolyse i seg sjøl og teknologien er jo langt  foran den konvensjonelle teknologien. Aker bruker en teknologi som har vært brukt i 50 år. Det er ikke noe nytt med den. Den bruker alle.

– Men det kom en melding nylig om at hydrolyse til kvitfisk ikke fungerer helt?

– Ja, men vi har gått opp vegen på krill, sier Remøy.

– Det tok oss tre år før vi fant ut av det. I kvitfisk er jeg også overbevist om at det også er vegen å gå. Men vi vil ikke nødvendigvis ta kostnadene til å begynne med.  Skulle jeg brukt biprodukt på kvitfisk er jeg helt sikker på at hydrolyse ville gi merverdi i forhold til vanlig fiskemelteknologi. Hvis du skal ta avfallet fra kvitfisk gjelder samme problemstilling. Det er mye smartere å bruke hydrolyse på kvitfisk, men det koster å lære, sier Remøy.

Kunne fylle hele verdensmarkedet

– I motsetning til å koke krillen, tar vi ut fire produkt, sa Remøy. Hydrolysemetoden gir tre produkt av krillen i tillegg til skallet: olje, proteinpulver og mel.

– Vi har så stor utnyttelsesgrad av krillpulveret fra krillen at vi kunne fylle hele verdensmarkedet i USA, sa Remøy.

– Vi ser at mange flere ting enn olje fra krillen er interessant,  som for eksempel pulveret. Men markedet bestemmer. I dag er 70-80 prosent av markedet USA.

– Prøver å stoppe konkurrent

– Gjelder rettsaken med Aker Biomarine hydrolysemetoden?

– Paradokset er at i prinsippet har vel Aker Biomarine sagt at vi kopierer dem borte i USA samtidig som de forbereder en rettssak for å få tak i teknologien vår, patentet vår.

Slik jeg ser det har Aker tapt borte i USA, de har stoppa sjøl i ITC-saka, de har stoppa i Delaware-saka og der er et patentråd de ikke kan stoppe, som vil avgjøre i USA.

– Så du mener alt Aker Biomarine gjør handler om å stoppe konkurrenten?

– Ja slik jeg ser det ønsker de å stoppe en konkurrent, ja.

Konvensjonell teknologi

– Men denne hydrolysemetoden er det noe Aker Biomarine ikke har fått tak i ennå, Stig Remøy?

– Aker kjører på konvensjonell teknologi på sildolje.

– Du sier at Rimfrost kjører på mye større utnyttelse av råstoffet så dere behøver ikke ta ut så mye volum som Aker Biomarine?

– Ja, det er det vi har fått priser og andre ting for at vi tar ut betydelig mindre volum og vi skaper mer verdier av det.

– Denne nye båten som dere skal ha, og som dere søker om krill-lisens nummer to for. Er den mindre enn Juvel?

– Det har jeg ingen kommentar til.