— Dette er det første vårtegnet her i Ålesund, når vi plutselig skifter dekk på 35 biler før lunsj, sier Emil Sæther ved Dekkcenteret AS på Lerstad.

Selv er han fra Gudbrandsdalen. Der er første glimt av plenen under all snøen det første vårtegnet, så der er det fortsatt full vinter, forteller han.

— Jeg merket det i helga da det plutselig regnet i Ålesund, at nå er jeg mer enn klar for sol og varme. Du kan ikke bo på Sunnmøre og bli deprimert av litt regn, men det føltes nesten sånn etter årets vinter. Jeg tror mange nå er klare for vår, sier Sæther.

Vårtegn på Valle

Kina Lund Fossheim er mer enn klar. Søndag pakket hun vekk utejulelysene (de ha rikk elyst helt til nå, understrekes det). Mandag så hun første hestehov, og tirsdag var det på tide å dra på hagesenter.

— Første vårtegn er når mamma begynner å rote litt i hagen, sier datteren Maia, som sammen med mor og svigerinnen Sarah Nordheim Sæter ble med på Hageland i Brusdalen.

Å fryse frivillig

— Jeg bor to hus bortenfor, og  ser når svigermor har verandadøra åpen daglig. Da vet jeg det er vår. Et annet vårtegn er å kle seg med litt for lite klær og fryse, bare for å tviholde på følelsen av at det faktisk er vår, sier Sarah.

— Jeg har vært mentalt forberedt på våren en stund, og har vel det til felles med de fleste hagemennesker, sier Kina selv.

— Det er fortsatt for tidlig for de fleste blomstene, men det klør i fingrene etter å ordne verandakassene og fylle på med litt farger. Jeg tror vi er genetisk disponert for å se etter farger etter en lang vinter, vi trenger farger for å fungere, sier Kina.

Å kaste jakka

I familiens hage  på Lerstad har Marianne Naas Øye lagt inn årets første rake-økt:

— For oss er hagearbeid det første vårtegnet. Fra hagen ser vi at Ratvikvatnet plutselig er isfritt, som i dag. Det er et annet vårtegn. Og det å gå ute i bare t-skjorte, sier Marianne.

— Dette er årets aller første t-skjortedag, så nå er det vår.