Ei bedrift i Ålesund gikk konkurs i mars i fjor. Nå har bostyrer, advokat Anders Svinø, stevnet den tidligere bedriftslederen med krav om å betale konkursboet nær 1,2 millioner kroner.

Bakgrunnen er det bostyrer mener er ulovlig uttak av penger fra selskapet gjennom flere år.

Meldt til politiet

Styrelederen, som også var daglig leder av selskapet, avviser kravet. Han mener de aktuelle uttakene var å anse som lønn.

Svinø bekrefter overfor Sunnmørsposten at forholdet er meldt til politiet.

Mannen blir etterforsket for grovt underslag.

Sunnmøre tingrett har dessuten nylig ilagt konkurskarantene for den tidligere bedriftslederen. I kjennelsen går det fram at det under bobehandlingen er avdekket omfattende privat forbruk av selskapets midler.

Ulovlig lån

Bostyrer har gått gjennom selskapets regnskap flere år tilbake, og funnet et ulovlig lån på over en halv million kroner til aksjonær. Lånet er ifølge bostyrer i strid med aksjeloven.

Ifølge stevningen som er sendt tingretten, har også selskapets regnskapsfører i flere år informert om at lånet var ulovlig og det måtte tilbakebetales. Regnskapsfører skal ha hatt møter med selskapet, med tanke på å få slutt på uttak fra kassa, og få til en løsning om tilbakebetaling.

Bostyrer har videre notert at regnskapet viste en kontantbeholdning på oppunder 400.000 kroner. Ved konkursåpning var kassabeholdningen bare 580 kroner. Den ansvarlige i selskapet forklarer også dette med lønnsutbetaling. Bostyrer på sin side påpeker at det ikke er innberettet eller ført i selvangivelsen.

–Kreditorer ville fått dekning

Bostyrer mener videre at selskapet har betalt ulovlig utbytte. Egenkapitalen var i flere år lavere enn aksjekapitalen, og med unntak av to år kunne selskapet derfor ikke lovlig betale utbytte.

– Ulovlig utdeling skal tilbakeføres til selskapet, konkluderer bostyrer som altså mener at nærere 1,2 millioner kroner er ulovlig utbetalt og må tilbakeføres til selskapet.

I kjennelsen fra Sunnmøre tingrett i mars går det fram at selskapets kreditorer, etter bostyrers vurdering, i stor grad ville fått dekket sine utestående fordringer om det ikke hadde blitt gjort private uttak.

Omsetninga i det aktuelle selskapet har siste åra før konkurs vært på to til tre millioner kroner årlig. I kjennelsen fra tingretten går det fram at boet har mottatt krav på knapt 1,5 millioner kroner.

Advokat Bjørn Borgund som representerer tidligere styreleder/daglig leder, ønsker ikke å kommentere saka ut over at vedkommende ikke er enig med bostyrer.

Advokat Anders Svinø er bostyrer og mener det er foretatt ulovlige uttak fra det konkursramma selskapet. Foto: Staale Wattø