Politibetjent Øyvind Vebenstad ved Forebyggende avsnitt i Ålesund har jevnlig foredrag for både foreldre og skoleelever om fallgruvene i den digitale hverdagen som har kommet for å bli. Denne uka besøkte han Volsdalen skole, og tannbørsteregelen er bare en av tingene han ville snakke om. Det viktigste han sa var kanskje dette:

– Hvis barn og unge opplever noe ubehagelig på nett, så er det ikke deres feil. Dere kan ikke noe for at dere opplever noe ubehagelig. Fortell det til en voksen.

Foreldrevett

– Det er ikke vanskelig å fortelle til foreldre og voksne hvis vi opplever noe ubehagelig på nett, men det er vanskelig å få voksne til å engasjere seg i det vi holder på med. Snap og Musical.ly er vår hverdag, sier sjetteklassingene Vilde Viddal, Maria Høgset Jacobsen og Clara Maria R. Tomren.

– Derfor er det lettere å snakke om alt som har med internett og sosiale medier med venner og andre på vår alder, for de skjønner hva vi er opptatte av. Voksne bryr seg ikke.

– Hva bør foreldre gjøre?

– Foreldre kan bli flinkere til å lese gjennom det som står om et spill eller en app før de sier ja til at vi laster det ned. Når foreldre bare sier ja, sånn uten videre, så vet vi at de ikke vet hva de sier ja til. Da er det som om det er vårt ansvar å passe på likevel. Det føles ikke helt trygt, og det tenker nok ikke de voksne på, sier jentene.

Egentlig føler de at de selv vet ganske mye om nettvett, for dette er noe lærere tar opp i både undervisning og elevsamtaler, og noe de vet diskuteres mye i media. Og nå har de hatt besøk av politiet som har snakket om det samme.

– Vi vet hva vi skal passe på når vi er på Snap eller chatter med venner, som å ikke dele passord med noen, og være forsiktig med personlige opplysninger og bilder, sier de.

Kronikk om nettvett: Eit bilete på nett kan få alvorlege konsekvensar for livet til barnet

Vebenstad har i sitt foredrag for elevene sagt at hvis en person de ikke kjenner vil fortsette samtalen på Skype, er det gjerne tegn på at han ikke er den han utgir seg for å være.

Det sier jentene de skal huske på i framtida. De vet at det er elever ved skolen som har opplevd ubehagelige ting på nett.

Selv er de mest redd for å bli hacket, og litt redde for at de kan komme til å stole på folk som lyver om hvem de er.

– Du kan egentlig ikke stole på noen på nettet. Det er i hvert fall veldig lett å bli misforstått av andre. Jeg har selv angret på noe jeg har sendt, og sagt unnskyld etterpå. Det var ikke noe galt med det jeg sendte, men det ble misforstått og noen ble veldig lei seg. Det lærte jeg av, sier Vilde.

Politiet: – Det omfanget vi nå ser av overgrep på nettet, det er nytt for oss

Gode regler

Øyvind Vebenstad har etter hvert hatt mange runder om nettvett ved skoler i Ålesund og omegn. Det innebærer at han også har foredrag for foreldre.

– Det handler om å bevisstgjøre både barn og voksne. Vi foreldre bør ha like god oversikt over hvem barna våre er sammen med og hva de gjør på nett og i sosiale medier, som ellers. Og barn må vite at vi voksne vet hva de snakker om når de opplever noe i sin digitale hverdag, sier han.

Marita Hagen Kvalsvik er kontaktlærer på sjette trinn, og snakker mye med elevene om alt fra kildekritikk til mobbing og utenforskap i sosiale medier.

– Vi må følge med i utviklingen. Vi kan ikke late som om Snapchat ikke finnes når et flertall i klassen er brukere, men vi kan kanskje diskutere hvilket signal som gis når voksne ved å gi 10-12-åringen sin egen brukerkonto på Snap, faktisk sier at det er greit å lyve på alderen og om hvem man er.

– Nettvett er et tema vi må ta på alvor, sier kontaktlærer Marit Høgset. Foto: Marius Simensen
Hvorfor ble sosiale medier laget, og hva er det mørke nettet er noen av spørsmålene Øyvind Vebenstad får på Volsdalen skole. Foto: Marius Simensen