Russernes begrunnelse for å ta reketråleren «Remøy» i arrest var en feil ved utfylling av et lisensskjema til russiske myndigheter. Den feilen ble begått i Fiskeridirektoratet. Båten lå i arrest hos russiske myndigheter i nesten tre uker. Saken endte på høyeste politiske nivå og daværende utenriksminister Børge Brende var direkte involvert i forhandlingen med å få båten fri.

Betingelsene var at norske myndigheter stilte garanti for at en eventuell straffeforfølging ville bli gjort opp.

Remøy Havfiske ble så ilagt en bot på 30 millioner kroner. Denne boten ble etter fem runder i det russiske rettssystemet redusert til drøyt åtte millioner. Nå nesten et år senere betaler staten ut en erstatning til rederiet på 11,5 millioner kroner.

– Det har vært en stor påkjenning for en liten organisasjon som det vi har å jobbe med denne saken over så lang tid. Derfor er vi glade for å kunne legge dette bak oss og fokuserer på det vi skal drive med, nemlig fiske, sier Remøy.

Erstatningen fra staten dekker ikke de utgiftene rederiet har hatt med denne saken, men de valgte likevel å inngå et forlik.

– Et forlik innebærer vel at begge parter er passe misfornøyd. Det er en helhetsvurdering fra vår side som gjør at vi inngår dette forliket, sier Remøy.

Reketråleren Remøy lå tre uker i arrest hos russiske myndigheter. Foto: Fiskebåt