Det ble utfallet av initiativet fra Frps Frank Sve under møtet i fylkesutvalget onsdag. Kravet om en sak til fylkestinget er signert Frank Sve (Frp), Kristin Sørheim (Sp), Iver Nordseth (V) og Knut Støbakk (KrF).

De fire partiene pluss SV og Mette Belden, som tidligere var en del av Nordmørslista, har flertall i fylkestinget.

Må si nei

Leder i transportkomiteen på Stortinget, Helge Orten, reagerer meget skarpt på forslaget.

– Mitt råd til samferdselsdepartementet er å avvise dette ønsket fra fylket. At en nå igjen starter omkamper om vegprosjekt vil skape jubel i andre fylker. De er klare for å ta i bruk pengene mens en i Møre og Romsdal krangler, er beskjeden fra Orten.

Utfallet av denne saka er ikke gitt. For det første er det ennå for tidlig å si om det faktisk blir flertall i fylkestinget for å be om denne utredning. Deretter står samferdselsdepartementet fritt til å avvise det.

Samtidig viser det som nå skjer på fylkesnivå at forkjemperne for Romsdalsaksen har lyktes med å skape tvil om Møreaksen er det beste alternativet for ferjefri veg mellom Ålesund og Molde.

– Som politiker må jeg forholde meg til det som skjer ute blant folk og i næringslivet. En samla transportnæring ønsker seg Romsdalsaksen framfor Møreaksen. Det har jeg valgt å lytte til, sier Frank Sve.

Ny informasjon

At det er en statsråd fra hans eget parti som står bak trasévalget, mener Sve ikke er problematisk.

– Jeg støttet valget i 2014. Men siden den gang har det skjedd ting. Forkjemperne for Romsdalsaksen har lagt på bordet informasjon som jeg mener må sjekkes ut. Det kan vi kun gjøre dersom vi får en skikkelig utredning av dette alternativet, sier Sve.

Leder i samferdselskomiteen, Sps Kristin Sørheim, støtter en utredning av Romsdalsaksen, men stiller en klar betingelse.