– Dette er miljøkriminalitet. Vi har mennesker og organisasjoner som på privat initiativ samler søppel og plast fra naturen, og så er Årim sin egen miljøstasjon en av kildene som forurenser, sier Fredrik Møller-Christensen.

Daglig går han tur i området med hunden sin. Flere ganger har han varslet Årim om at situasjonen ved miljøstasjonen er uholdbar.

– Årim tar ikke ansvaret sitt. De unnskylder seg med at folk sorterer og kaster søppelet feil, men de må da ta ansvaret for sin egen miljøstasjon. Om folk gjør noe ulovlig, så får de sette opp kamera og få det på film da. De sier det er vanskelig, men det er det ikke, slår Møller-Christensen fast der han står foran søppelbøttene hvor det verken er plass til korrekt sortert eller ukorrekt sortert søppel.

– Her går det skolebarn, eldre og mennesker som er på vei til friluftsområdet på Volsdalsberga. Er det slik vi skal ha det, spør han retorisk.

Et evinnelig problem

Øystein Solevåg, daglig leder i Årim, blir ikke overrasket når vi kontakter han om situasjonen ved miljøstasjonen i Nørvegata.

– Det er helt uakseptabelt. Vi kan ikke ha det slik, og det gjelder ikke bare denne miljøstasjonen. Et grunnleggende problem er at mange benytter seg av miljøstasjonene til å kvitte seg med søppel som ikke hører hjemme der. Noen få er så frekke at de ødelegger for andre. Strategien til Årim er å fjerne punktene og la folk sortere glass og metall hjemme, men det tar tid å gjennomføre. Nå bruker vi mer penger på å rydde punktene enn vi bruker på å resirkulere glass og metall. De pengene vil vi heller bruke på å gi brukerne en egen dunk, sier Solevåg.

Hva kan gjøres?

Solevåg tror ikke det er en løsning å sette opp kamera.

– Da vil problemet raskt forflytte seg til neste miljøstasjon. Vi kunne ha satt opp kamera på alle, men vi vil heller jobbe hardere og bruke pengene til å få dem fjerna raskere, sier han.

Daglig leder i ÅRIM, Øystein Solevåg, sier det er demotiverende for de i Årim som må rydde miljøstasjonene flere ganger i uka. Foto: Ticiane Oliveira