Randi Kjærstad Hagerup og Beate Amalie Kjerstad i Haram har det siste året samlet inn store mengder plast fra fjøra.

Via Instagram-profilen #plastpiratene dokumenterer de noe av arbeidet og denne uka leverte de inn årets «fangst» så langt. Det var ikke småtterier: Hele 5,5 tonn ble hentet i konteinere av en bil fra Ålesundregionen Interkommunale Miljøselskap (Årim).

– Vi begynte å samle inn 8. mars i fjor etter at noen andre hadde satt ut dunker i lokalmiljøet. Vi så at dette var et massivt problem, fordi Lepsøya ligger ugunstig til i forhold til havstrømmer, forteller Kjerstad til Sunnmørsposten.

Den siste leveringen var et ledd i en landsomfattende kampanje i regi av Hold Norge Rent – kalt «Før fuglene kommer». Takket være støtte herfra, får de levere plastsøppelet gratis ved at Årim får refundert sine utgifter.

Kjerstad påpeker at de har god hjelp både Lepsøy IL, bygdeutvalget og ulike hjelpere som stiller med tilhenger, eller ATV – om det trengs.

Venninnene kommer seg ut så ofte de kan, men tviler på at de noen gang kommer i mål med å gjøre hele Lepsøya plastfri.

– Vi sier gjerne at vi skal ut en liten tur, også blir vi i fem timer. Det er så mye at vi rekker ikke over hele øya, før det fyller seg opp på nytt. Flere steder finner vi lag på lag med plast som har samlet seg opp, forteller Kjerstad.