I lengre tid har rådmannen sett med uro at det har blitt vanskeligere å rekruttere fastleger til de eksisterende praksisene i Ålesund sentrum. Legekontorene er små, og mange av dem har forholdsvis store pasientlister, noe som kan føre til problemer ved sykdom. De forskjellige legesentrene har heller ikke samme journalsystem, noe som kan skape forvirring for vikarer.

For å få bukt med dette problemet, og for å øke rekrutteringen av nye leger til Ålesund sentrum, vil rådmannen, i møtet i Helse- og velferdsutvalget førstkommende mandag, gå inn for å etablere et nytt, større legesenter i de nye lokalene på Kremmergaarden.

Strukturordning

Torfinn Strand Vingen er virksomhetsleder for legetjenester og akutt helseberedskap, og har vært saksbehandler i saka som legges frem mandag. Han forteller at hovedformålet med et nytt legesenter er strukturordning.

– Vi vet at yngre leger i dag ønsker seg til større praksiser, og at det samtidig er ønskelig med mindre pasientlister enn det mange leger i Ålesund i dag har. I forhold til alderssammensetningen for legene i sentrum så vet vi at det vil bli flere hjemler som skifter eier de neste årene, forteller han og sier at han håper at en med dette vil kunne være i forkant i forhold til og legge til rette for fremtidig rekruttering av nye leger til sentrum.

Han forteller også at med denne nye strukturordningen vil legetjenestene bli mer robuste.

– Med større sentre blir det lettere å få på plass vikarer og å legge til rette for ferieavvikling, samtidig som det blir lettere å takle at en lege skulle bli sjuk. Pasientlistene blir også mindre, forteller han og legger til at hovedsiktemålet er at man skal få ett større legesenter i Ålesund sentrum i stedet for mange små.

Dagens pasientlister ligger på rundt 1.500 pasienter, mens planen er å få dem ned til rundt 1.200. I planen lagt frem i sakspapirene vil det bli nødvendig med 14 leger i det nye senteret, slik at det blir færre pasienter per lege. Så langt har alle legesentrene, med unntak av Borgund og Medicalis, vært positive til det nye senteret.

Ledig i ytre, plassmangel i indre

Per i dag er det i underkant av 1.000 ledige listeplasser i Ålesund. Noe som har vært trenden siden Daaeskogen legesenter ble åpnet i 2010. Vingen forteller at alle de ledige plassene er i ytre bydel.

– Det er mest takket være at det ble åpnet en ny liste hos Medicalis legesenter, der én liste har blitt fordelt på to leger. Dette gjør at ytre bydel har fått flere ledige plasser, mens det er større plassmangel i indre bydel, forteller han.

Per i dag har kommunen grei dekning, men Vingen forteller at det må på plass nye fastlegelister fra 2019 og utover.

– Vi antar at vi må få på plass rundt 10 nye lister i perioden frem til 2026. Dette gjelder for hele nye Ålesund kommune. Dette er basert på projeksjoner om befolkningsvekst fra Statistisk sentralbyrå. Vi er nå i sluttfasen av en ny legeplan for Ålesund kommune der dette vil bli mer detaljert, forteller han.

Vingen er også klar på at det må komme et utvidet tilbud i indre bydel i løpet av neste år.

– Planen er at det må åpnes minst en ny pasientliste i indre bydel. Her ser vi parallelt på muligheter for en eventuell nyetablering av legesenter, og om det kan åpnes for nye lister hos eksisterende sentre, forteller han, og legger til at kommunen må ha flere listeplasser enn innbyggere.

– I dag er det minst 5.000 mennesker som har fastlege i Ålesund som kommer fra nabokommunene. Når du legger til de som flytter hit, så er det viktig at antallet plasser øker.

Virksomhetsleder for legetjenester og akutt helseberedskap i Ålesund kommune, Torfinn Strand Vingen, sier at målet er å få ett større legesenter i Ålesund sentrum i stedet for mange små, slik det er i dag. Foto: Marius Simensen