Bystyret 3. mai:

Ålesund - en plastfri kommune innen 2025?

Kirsti Dale (Sp) og Solveig Fagermo (uavhengig) vil at Ålesund kommune skal ta FNs bærekraftmål 14 et skritt lenger, og erklære seg som en plastfri kommune.

Kirsti Dale. Arkivbilde 

Nyheter

Lørdag 21. april arrangerte Norad nattevandring til Fjellstua under The North West. Dette basert på FNs bærekraftmål 14, «Livet under vann». Ålesund kommune har forpliktet seg til dette bærekraftsmålet, og Fellesnemnda for Nye Ålesund kommune vedtok det under møtet sitt 12. april.

Kirsti Dale (Sp) og Solveig Fagermo (uavhengig) vil ta dette et skritt videre. I en interpellasjon til Ålesund bystyre 3. mai, foreslår de at Ålesund kommune skal erklære seg som en plastfri kommune.

Dette spesielt i forbindelse med bærekraftsdelmål 14.1 som sier «Innen 2025 forhindre og i betydelig grad redusere alle former for havforurensing, særlig fra landbasert virksomhet herunder forurensing forårsaket av vrakrester og næringsstoffer».

Dale er klar på at dette ikke skal tvinges på noen.

– Vi vil ikke pålegge noen å slutte med plast, men heller oppfordre. Dette kan vi få til, først med kommunen sjøl og kommunale arrangementer. Om forbrukerne bruker sin sunne fornuft og forbrukermakt kan vi også bli kvitt plastprodukter i butikkene. Tromsø har begynt å gå over til papirposer, og Wales har gått over til det gode gamle melkeflaskene, så det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan få til. Det viktige er at vi begynner nå, forteller hun til Sunnmørsposten.

Flere saker som skal opp i bystyret:


Bystyret 3. mai:

Vil forby heliumballonger

Bystyret vil ha heliumsballongene bort.

 


Bråsnur om kloakk ved Brusdalsvatnet

Dagen før bystyremøtet i Ålesund er det kommet et tilleggsnotat om etablering av trykkavløpsledning i nedslagsfeltet til drikkevannskilden Brusdalsvatnet.Vil si nei til å kloakkanlegg med Sula: – Vi har våre egne problemer å ta hensyn til

Ålesund formannskap går imot å bygge felles renseanlegg med Sula.Vil ikke ha deponi ved Ellingsøyfjorden: Mener Kvennaneset er bedre

– Blir Ellingsøyfjorden mer forurensa, er næringa i alvorlig trøbbel. Det kan vi ikke risikere, mener Henning Hofseth og Monica Molvær i Høyre.