– Møre og Romsdal opplever flere konkurser den siste tiden enn landet for øvrig, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode i ei pressemelding.

Selskapet skriver at antall konkurser og tvangsavviklinger i Møre og Romsdal økte sterkt i første kvartal – hele 20 prosent over samme periode i fjor.

Mindre økning i landet forøvrig

72 bedrifter i Møre og Romsdal har gått overende i de tre første månedene, ifølge analyseselskapet.

På landsbasis er tallet 1461, noe som er en økning på 2,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Bisnode.

Venter flere konkurser

Selskapet skriver at antall konkurser økte med hele 21,4 prosent fra november i fjor til mars i år på landsbasis. I mars måned gikk derimot antall konkurser og tvangsavviklinger ned med 14,1 prosent i forhold til samme måned i fjor.

– Den underliggende trenden er at det er svært mange bedrifter som går overende for tiden. Skifteretten var påskestengt siste uken av mars. Vi tror derfor at nedgangen kun er midlertidig, og at det blir et nytt rush av konkurser i april, sier Ruud.

Ber bedrifter vurdere risiko

Nå frykter han ringvirkninger:

– Den store økningen i konkurser vi har sett de siste månedene kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, advarer Ruud.

Ifølge selskapet er er tjenesteytende næringer og detaljhandel store bransjer som opplever økning i antall konkurser og tvangsavviklinger.

Hotell- og restaurantbransjen sliter også. Innenfor transport og lagring går det derimot bedre.