– Dette blir et kjempeløft for oss, sier direktør i Møreforsking AS, Agnes Christine Gundersen som nettopp har signert leieavtalen med eiendomsutvikler Kaj B. Westre.

I femte etasje, på knappe 200 kvadratmeter, skal forskerne fra Møreforsking få boltre seg innenfor det marine.

Også for kidsa

– Nå får vi en sexy lab også for det marine der det skal drives forskning tett på næringslivet, påpeker Westre.

Han ser for seg at laben skal bli det for Møreforsking som fasilitetene til Rolls-Royce har blitt for akademia.

– Laben blir også et synlig vindu utad, og her skal det lobbes overfor statsråder når de kommer på besøk.

På sikt er det også tanken at dette kan bli noe kidsa på Newtonrommet kan får et forhold til, sier Westre og drømmer om et Newton marint langt fram i tid.

Skaper fortrinn

– Det å ha egne forskningslaboratorier og kunne skape egne forskningsresultater er kjempeviktig. Det skaper faglige fortrinn. Du blir en enda mer attraktiv samarbeidspartner i større forskningsprosjekt og får enda mer å bidra med inn i prosjektene, sier Gundersen.

– Mens universitetene driver mer med grunnforskning skal Møreforsking være anvendelige for næringa. Vi er ikke bundet opp i lange løp, vi skal være fleksible for næringa når de trenger det.

I dag er de 30 ansatte ved Møreforsking i Ålesund. Gundersen er ganske sikker på at de kommer til å bli flere.

– Vi planlegger å vokse jevnt og trutt. Den nye laben vil være et ytterligere løft både i forhold til det forskningstekniske, at vi virkelig kan jobbe i dybden på forskning.

Det vil nok også være en brikke i forhold til å være enda mer attraktive i forhold til hva vi kan tilby de ansatte, sier hun.

– Instituttet er særlig opptatt av hvordan vi kan høste og utnytte de marine ressursene våre på en bærekraftig måte.

Vi vil øke kapasiteten innen forskning på råstoffkvalitet, marine ingredienser, bioteknologi, biologi og kjemi, sier Gundersen.

Kommersiell drift

– Vi har flere prosjekter gående for å hjelpe aktører til å ta produktene fram til kommersiell drift, forteller forsker Trygg Barnung som skal lede laboratoriet.

Noe av det første de skal ta fatt på i den nye laben er å kartlegge kvaliteten av rognkjeksegg gjennom året i forhold til klekkesuksess og yngelkvalitet osv.

Møreforsking midt i en strategiprosjekt der de legger planer for framtida. De har blant annet kråkeboller, kongsnegl, sjøpølse og lus på forskningsmenyen.

Ettertrakta sjøpølse

Fra sommeren har Møreforsking  tre laboratorier i Ålesund. En grovlab i Gangstøvika, den nye på NMK og fasiliteten på Atlanterhavsparken.

Nå har de også fått sjøpølsa til å gyte i fangenskap. Det blir ekstra interessant når du vet at asiaterne betaler 10.000 kroner kiloet for sjøpølse.

– Der er penger i sjøpølse. Så kreves det et løft for å komme dit, og der tenker vi å være, sier Gundersen.

Direktøren for Møreforsking håper også at den nye laben vil inspirere barn og unge i alle aldre til å lære mer om realfag og naturvitenskap slik at det kan  kan rekruttere mange talenter til forskning og marin næring i framtiden.