– Da vi behandlet denne saka, så hadde vi inntrykk av at dette ikke var noe problem, og at det var en nedadgående søknadsmengde for redusert barnehageplass, sier Anne Berit Støyva Emblem (Ap). Hun er leder i Kultur -og oppvekstutvalget, som uten innvendinger vedtok at kommunens barnehager fra 2018 kun skal tilby fulltidsplasser i barnehager, uavhengig av den enkelte families behov. Bystyret vedtok deretter enstemmig det samme.

Småbarnsforeldre har reagert med vantro. Veronica Kristin Kjellby Sæther, som ønsket 60 prosent plass til sine fire år gamle tvillinger, fortalte til Sunnmørsposten fredag at hun ikke ser poenget med å betale for full barnehageplass, når de ikke skal bruke den. Å årlig måtte betale over 20.000 kroner ekstra, for et tilbud de ikke skal bruke, kaller hun «høl i haudet».

Ser at foreldre reagerer

– Vi ser nå at det har kommet reaksjoner. Derfor vil jeg ta opp saka med administrasjonen allerede denne uka, for å vurdere løsninger, sier Støyva Emblem. Hun synes det er bra at de barna som fra før har redusert barnehageplass, får beholde den. Fra før er det langt færre barn med redusert barnehageplass i kommunale barnehager, enn i private.

– Siden det gjelder så få, vil det ikke ha noen konsekvenser for bemanningen eller økonomien i de kommunale barnehagene. Når det gjelder de private barnehagene, tror jeg ikke vi har myndighet til å pålegge de å tilby graderte plasser, sier hun.

– Men vi skal være laglige, så langt det lar seg gjøre, så vi vil ta det opp igjen og se om det er mulig å gjøre noe med det, etter at barnehageopptaket er starta.

– Hva tenker du om å betale for noe en ikke skal ha?

– En må jo ha standarder på noe. Også SFO må ha en standard, selv om en ikke bruker tilbudet fullt ut. Det å selv ha en fleksibilitet, er jo gull verdt, slik at man kan levere og hente når det passer, sier hun.

Men valgeldorado i SFO

Men mens bystyret har vedtatt å tilby kun 100 prosent plasser i tildeling av nye barnehageplasser i 2018, der man uansett oppholdstid må betale 2.910 kr pr. barn pr. måned, har bystyret vedtatt langt flere valgmuligheter for SFO-tilbudet, med priser justert etter bruken. Her kan man velge og vrake i tilbud fra fem, fire og tre dager pr. uke, korttidsopphold, dagopphold, eller timeopphold med priser fra 2.802 kroner ned til 61 kroner.

Nabokommunene

Skimter en til nabokommuner av Ålesund, ser man at Giske, Sula, Skodje, Haram og Ørskog tilbyr reduserte plasser med justerte priser for barnehagene. Flere av dem skal og slå seg sammen med Ålesund.

– Er det lovlig av Ålesund kommune å kun tilby full barnehageplass og kreve full betaling?

– Vi finner ikke grunnlag for å si at det ikke er lovlig, sier Jørn Thomassen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Det står ikke noe i Barnehageloven om at det ikke er lovlig, så her kan man gå fra den ene ytterligheten til den andre, slik Ålesund kommune har gjort. Dermed er dette egentlig en politisk sak, der politikerne må stille spørsmålet; Hvor fleksibelt skal barnehagetilbudet vårt være? For øvrig står det i et rundskriv fra departementet at kommunen er pliktig til å tilpasse barnehagedriften etter lokale behov, påpeker han og peker på foreldres livssituasjon og jobbsituasjon.

Kommunen kan for øvrig ikke pålegge private barnehager å innføre regler som innskrenker deres handlingsrom, utover det som står i barnehageloven, påpeker han.