Dermed må Sula trolig bygge sitt eget kloakkrenseanlegg. Saka skal opp i Ålesund bystyre i mai. Ålesund kommune har utreda saka, der målet var å bygge et felles renseanlegg på Kvasneset i Sula. Men rådmannen har innstilt negativt til planene.

I sakspapirene skriver rådmann Liv Stette at Ålesund kommune mener det er for tidlig å foreta store investeringer i et felles renseanlegg, som er anslått å koste 330 millioner kroner. I stedet anbefaler hun at Ålesund heller satser på sårt tiltrengt oppgradering, utbygging og tilpassing av dagens anlegg.

Vil ikke sende skitten bort

– Ei anna øy enn Sula å ta hensyn til: – Vi har ei anna øy enn Sula å ta hensyn til, og den bør bekymre oss mer, for den er innafor vår kommunegrense, sa Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista). Foto: Nils Harald Ånstad

Planene om å sende skitten ut av Ålesund og til Storfjorden fikk i alle fall lite støtte i Ålesund formannskap.

Han pekte blant anna på gamle anlegg som slipper ut kloakk i Ellingsøyfjorden.

– Ellingsøy er innafor vår kommunegrense, og vårt ansvar, påpekte han.

Bedre for miljøet?

Stemte for felles renseanlegg: Varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF). Foto: Nils-Harald Ånstad

Den eneste som tok til orde for et felles renseanlegg med Sula, var varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF).

– Det er gjort et grundig arbeid i denne saka, og begge sakkyndigrapporter konkluderer med at et felles renseanlegg vil være mest framtidsretta på lang sikt, spesielt med tanke på miljøet, sa Øvstebø.

Som mente at utskifting av rør i Ålesund uansett må gjøres, uavhengig av om et nytt renseanlegg bygges.

– At ledningsnettet må oppgraderes har vi visst i ti år. Når man viser til en prisforskjell på 100 millioner, så tar man heller ikke hensyn til at det er billigere å drive ett stort anlegg enn mange små.

Saka fortsetter under.

Miljøargumentet fra Øvstebø fikk derimot ikke støtte av Miljøpartiet De Grønnes Jarle Hauge Steffensen, som er skeptisk til store fellesanlegg.

– Det blir store utslipp samla på ett sted i fjorden, sa han.

Dyrere for Sula

Sula-ordfører Jim-Arve Røssvold har tidligere sagt til at han vil bli skuffet og fortvilet dersom politikerne sier nei.

Dersom det ikke blir bygd et felles anlegg Kvasneset vil Sula gå tilbake til tidligere planer om bygging av et renseanlegg på Sunde, noe som vil bli dyrere å drifte. Dette haster for Sula, som vil få dagmulkter fra Fylkesmannen dersom de ikke har klar en godkjent reguleringsplan for nytt renseanlegg innen 1. desember.